Home Singles ZWERM – On My Way To Aguno

ZWERM – On My Way To Aguno

by Jos Buersens

Op de tweede single van Zwerm On My Way To Aguno gaat het kwintet de ietwat macabere tour op. Hoewel we de eerste single Crow In The Dark moeilijk een conventioneel nummer konden noemen, gaat Zwerm op deze track duidelijk nog een auditief stapje verder. Dat doet ons vermoeden dat er ook op het nieuwe album Great Expectations opnieuw een grote diversiteit aan geluid aanwezig zal zijn.

Het nummer wordt geïllustreerd met beelden van Waldeinsamkeit, een installatie van Benjamin Verdonck en Lucas Van Haesbroeck. Waldeinsamkeit wil volgens het wereldwijde web zoveel zeggen als: ongeborgenheid in een donkere en onvoorspelbare ruimte. Als we On My Way To Aguno horen, kunnen we de keuze van deze beelden dan ook volledig rijmen met wat we horen. In de clip zien we onder meer deuren openen, sluiten en in elkaar vervagen. We vermoeden dat er wat gezinspeeld wordt op het sluiten van de ene deur waardoor de andere zich opent en omgekeerd. Het zoeken van een eigen weg en de individuele perceptie van wat wel of geen doorgang is. Conceptueel past het visuele kader van Waldeinsamkeit dan ook perfect bij Zwerm. De onvoorspelbaarheid waarmee Zwerm tracks componeert, maakt dat we ook bij de band een soort van ongeborgenheid ervaren en dat we als luisteraar regelmatig uit onze comfortzone worden gehaald.  

Bron: Youtube

On My Way To Aguno is minimalistischer en trager dan Crow In The Dark. In de track wordt er volgens ons ook meer gespeeld met geluid. Zo worden we onder meer geconfronteerd met experimentele percussie op de achtergrond en ook het krassende geluid van snaren wordt netjes in deze track verweven. Het timbre van het nummer is erg drone-achtig en heeft bij momenten zelfs iets weg van een mantra.

On My Way To Aguno is een intrigerende auditieve contradictie. Herhaling en variatie wandelen hand in hand doorheen het nummer waardoor de aandacht van de luisteraar constant wordt geprikkeld. Hoewel het geheel wat duisterder en experimenteler aandoet dan Crow In The Dark zijn ook wij opnieuw fan van deze macabere insteek van Zwerm.

Zwerm is een band die steeds op zoek is naar nieuwe paden om te bewandelen en auditieve wegen ziet die voor vele anderen als ontoegankelijk worden gepercipieerd. Het is daarom ook dat de beelden van Waldeinsamkeit niet enkel perfect de sfeer van het nummer in de verf zetten maar ook complementair zijn met Zwerm als band. De beelden zetten de luisteraar aan tot zelfreflectie en moedigen ons aan om verder te kijken dan onze neus lang is.

De release van het album Great Expectations staat gepland voor maart, nog even geduld dus. Ondertussen kan je alvast genieten van de twee voorproevertjes die Zwerm op het publiek heeft losgelaten.

Onze bespreking van Crow In The Dark kan je hier vinden.

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More