Home Singles ZWERM – Crow In The Dark (News Distribution)

ZWERM – Crow In The Dark (News Distribution)

by Jos Buersens

Badminton In Tehran, het laatste wapenfeit van Zwerm, dateert alweer uit 2018 maar het is wel duidelijk dat het gitaarkwartet niet heeft stilgezeten. Met de nieuwe single Crow In The Dark en de bijbehorende videoclip, geeft de band ons een eerste voorsmaakje van hun nieuwste plaat Great Expectations. En hoewel ze met de vorige plaat de lat behoorlijk hoog hebben gelegd, gebiedt de eerlijkheid ons om te zeggen dat we bij de eerste luisterbeurt Crow In The Dark gedurende het ganse nummer kippenvel hebben gehad.

We zijn blij om vast te stellen dat ook dit keer het kwartet weer een auditieve alliantie aanging met Rudy Trouvé en hem aanstelde als producer. Naar goede gewoonte neemt Rudy, met zijn typerende screen in screen video’s, ook dit keer de productie van de videoclips weer voor zijn rekening.

Wijlen George Martin werd ook wel eens de vijfde Beatle genoemd. Een erkenning van zijn talent en de invloed die producers op een plaat kunnen hebben. Naast bands hebben producers ook heel vaak, misschien zonder het zelf te weten, een eigen stijl en dat is bij Rudy Trouvé zeker niet anders. We verwijzen jou dan ook graag naar de vorige plaat van Zwerm en de laatste plaat van DAAU als auditieve voorbeelden van de voorgenoemde stijl.

Bron: Youtube

Verder mocht ook drumster extraordinaire Karen Willems het kwartet vervoegen op dit album. En ook deze keuze juichen wij meer dan toe! Karen heeft overigens, naast haar bijdrage aan de nieuwste Zwerm, in 2020 vier heerlijke cassettes vol drumgeweld uitgebracht, waarvoor we je zeer graag naar haar pagina op Bandcamp verwijzen. Een aanrader van de redactie!  

Bij de start van Crow In The Dark kunnen we onze oren bijna niet geloven. Het lijkt even alsof we een cd met klassieke Gregoriaanse gezangen hebben opgezet. De samenzang van de vijf zwermers leidt tot een prachtige en onconventionele intro die ons al van bij de start met verstomming slaat.  

Het contrast tussen de intro en de rest van het nummer kon echter niet groter zijn. Van Gregoriaanse gezangen worden we onmiddellijk naar een dirty jazzy bij momenten punky geluid gelanceerd. Crow In The Dark heeft verder ook een sterke atonale ondertoon. Hoewel de gemiddelde Ultratop 40 luisteraar een dergelijke sound mogelijks als vals zal ervaren, horen wij vooral een zeer origineel geluid dat ons doet watertanden naar meer. Tijdens de break van het nummer horen we dat Zwerm, net als wij, een sterke voorliefde heeft voor King Crimson en meer specifiek Robert Fripp. Een atonale, dissonante solo moet tijdens de break opboksen tegen cleane arpeggio’s en ook tijdens dit deel van het nummer luisteren we weer met open mond. Op het einde van het nummer mag ook Karen Willems haar drumvaardigheden nog even tentoonspreiden met een atypisch stukje drumspel.

Er zijn van die nummers die van A tot Z juist zitten en Crow In The Dark is er één van. Er zijn onnoemelijk veel muzikanten die hun instrument meester zijn en kunnen shredden alsof hun leven ervan afhangt. Wat binnen Zwerm gebeurt, is echter van een heel ander kaliber. De leden van Zwerm hebben met dit nummer nog eens bewezen dat ze meestermuzikanten zijn en dat de moeilijkheid niet ligt in het snel spelen van nummers maar in de complexiteit van de eenvoud, en dat is waarom we zo van dit nummer houden.

De release van het nieuwe album Great Expectations staat gepland voor 02/04. Hoewel we er vrijwel zeker van zijn dat de nieuwe kwalitatief opnieuw van een hoogstaand niveau zal zijn, zouden we op dit moment enkel op basis van Crow In The Dark de plaat al vier keer pre-orderen. Zwerm bewijst met deze track nog maar eens dat we het voor kwalitatieve, originele muziek niet altijd buiten de landsgrenzen moeten gaan zoeken.

Wij hebben alvast grote verwachtingen voor Great Expectations.

Wie niet tot de release op 02/04 kan wachten, kan voorlopig al genieten van deze single met bijbehorende video. Verder zal Zwerm in samenwerking met Rudy Trouvé ook nog een concertfilm van het album streamen op 01/04. Waar vraag je? Gewoon op het Youtube-kanaal van de band zelf.

Naast de vaccinaties nog iets extra om naar uit te kijken!

Facebook Zwerm

Website Zwerm

Bandcamp Zwerm

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More