Home Singles YO-YO MA – Blewu (Sony Music Entertainment)

YO-YO MA – Blewu (Sony Music Entertainment)

by Björn Comhaire

Yo-Yo Ma werd in 1955 geboren in Parijs uit Chinese ouders, begon op zijn vierde cello te spelen, verhuisde op z’n zevende naar New York, studeerde daar cello aan de Juilliard School om ten slotte in 1979 af te studeren aan Harvard. De man is sindsdien intensief bezig met het wereldwijd promoten van het belang van cultuur en richtte het globale, culturele collectief Silkroad op. Recent nog tourde hij door zes continenten met Bach-suites voor solo-cello en nu is hij klaar zijn met volgende project en album: Notes For The Future waarop hij samenwerkt met geweldige artiesten als Angélique Kidjo, Mashrou’ Leila, Tunde Olaniran, Jeremy Butcher, Andre Motis, Lilo Downs en Marlon Williams.

De eerste single Blewu uit dat aanstaande album is net verschenen en omvat een lamentatie door Beniner Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo kortweg Angélique Kidjo.

Blewu is een traditionele, West-Afrikaanse begrafenis zang die de overledene een veilige overtocht naar ‘huis’ wenst. De meest legendarische versie van het lied is ongetwijfeld die van de Togolese Bella Bellow. Maar ook de versie van Angélique Kidjo uit 2018 ter nagedachtenis van de overleden Afrikaanse soldaten tijdens WOI maakt veel indruk. Zoveel indruk zelfs dat Yo-Yo Ma haar vroeg om samen een versie enkel begeleid door cello op te nemen.

Op minder dan drie minuten doen Kidjo en Ma waar sommigen een heel leven niet in slagen: de luisteraar (even) doen stilstaan bij zijn eigen vergankelijkheid. Zonder ook maar één woord te verstaan van wat er gezongen wordt, raken Kidjo en Ma je in het diepst van je ziel. Indrukwekkend!

https://open.spotify.com/embed/album/4B3tgZTeolGlyBm2DNZt6I

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More