Home Belgisch VENTILATEUR – Balayeurs (Sentimental Records)

VENTILATEUR – Balayeurs (Sentimental Records)

by Bjorge Meulemeester

Het is een poosje windstil geweest bij Ventilateur. Zelfs Dyson krijgt hun ventilators zo stil niet. Nadat ze de finale van Sound Track in december 2019 wonnen, was het even gissen hoe het verdere traject zou lopen bij het Brugse jazz-infusion trio. Vooruit, dat was zeker, maar naar waar dan?

(c) Trees Rommelaere

Een sporadisch verhaal op Instagram was het beste dat we lange tijd konden vinden. Tijdens de zomer speelden ze op Campo Solar, en dat was zowaar het enige lichtpuntje dat we lange tijd van hen kregen. Als het ware om in het thema te blijven van zonnige campings, presenteren ze nu Happiness, samen met het theaterensemble Camping Sunset. Een werk dat seks, alcohol en drugs in de kijker zet. Althans, zo lijkt het toch in de trailer. Het theaterensemble zorgt voor, wel… het theater, en Ventilateur zorgt voor de nodige muzikale bries over het podium. “Sex, drugs and jazz ’n drama”: de vier pijlers van postmoderne podiumkunsten.

De volledige soundtrack komt er in februari via Sentimental Records, maar in de tussentijd slaan ze onze nieuwsgierigheid niet in de wind. Balayeurs is de eerste single sinds Djakarta en ontbloot meteen een hoop nieuwigheden. De kern van Ventilateur blijft onveranderd. Etherische tonen, jazzy invloeden, een rete-strakke drum en complexe ritmes. Fans van Ventilateur zullen fans blijven bij het horen van deze single, maar misschien ook hun oren spitsen voor wat nieuwigheden.

Een synthesizer lijmt de ruimte tussen de instrumenten en vult zachtjes de achtergrond op. De gitaar schuift daarbovenop onverwacht sterk naar voor met behulp van een snerend fuzz-pedaal. Beiden geven de nieuwe single een hartige toef variatie, maar doen het nummer niet breken met de al gevestigde en gegeerde stijl. Fans zullen fans blijven, nieuwelingen worden misschien fans, fans zijn Engelse ventilators en Ventilateur blijft draaien. We kijken met volle teugen uit naar hun opkomend debuutalbum.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More