Home Belgisch THOT – What Shall We Do Now?

THOT – What Shall We Do Now?

by Hans Vermeulen

Thot, één van de best bewaarde kroonjuwelen uit de Belgische muzikale schatkist, komt de herfst opvrolijken met nieuwe songs. Eerst heeft frontman Grégoire Fray een speciaalke in petto, zijnde een herinterpretatie van een Pink Floyd song  uit 1980. En niet zomaar eentje, het gaat om What Shall We Do Now? Het had op de legendarische conceptplaat The Wall moeten staan, werd eruit geknipt vanwege de tijdsbeperkingen die vinyl heeft, maar werd in ere hersteld en opgenomen in de liveset van de megalomane tour die Pink Floyd op het getouw zette. Geen paniek, Grégoire is er de man niet naar om lichtzinnig om te springen met muzikaal erfgoed. Het Roger Waters-nummer past muzikaal perfect tussen alle andere bouwstenen die The Wall vorm gaven en is tekstmatig opgehangen aan deze fijne zinsneden:

‘What shall we use to fill the empty spaces, where waves of hunger roar?
Shall we set out across the sea of faces in search of more and more applause?’

Wat volgt is een ellenlange bijtende opsomming van mogelijke activiteiten om de tijd te verdrijven, en dan komen we in het covidvoorjaar van 2020 toen Grégoire zijn tour moest afbreken en zich nuttig moest bezighouden. De versie van Thot heeft – en dat hadden we wel gehoopt – ritmisch raakpunten met het origineel maar bewandelt andere muzikale paden. De song bouwt stelselmatig aan een soort muurtje dat aanvankelijk een cold wave geluid etaleert dat recht uit de vroege jaren ’80 lijkt te komen maar zich dan als een vleesetende plant ontpopt tot welja vegetal noise. De kenmerkende industrial noise en postrockgeluiden van Thot hoor je hier nauwelijks want het is een rauwe grungesound in de beste Soundgarden-traditie die indruk maakt.

De stem van Fray is herkenbaar in het laatste gedeelte van de song. De gitaren klinken pulserend en overtuigend en minder chaotisch dan vroeger, wat in een heel boeiende versie van deze klassieker resulteert. Bovendien was het de eerste drum-ervaring van Michael Thiel, de man die het label Weyrd Son Records boven de doopvont hield. Grégoire schreef ons hierover hetvolgende:  ‘Michael, founder of WSR, had his first recording as drummer, and he did a fantactic job’. Benieuwd wat het nieuwe werk van Thot  zal opleveren.

De versie die Grégoire en zijn band maakten kan je hier streamen of downloaden: https://thotweb.net/wswdn/
Dit is overigens het origineel, echt leuk om eens naast de versie van THOT te leggen: https://youtu.be/CS_FCbQ-okM

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More