Home Singles TELETEXT – Ene Ware Historie

TELETEXT – Ene Ware Historie

by Ann Cnockaert

Hoe klinkt een oud-Nederlandse tekst als je er een beat onder zet? Voor Teletexts nieuwste single gaat de band aan de slag met een oud Vlaams volkslied, een frisse hiphop beat en de stemmen van Antwerpse jongeren.  

Teletext dat zijn Leonore Spee en Sascha Bornkamp. Ze maken muziek en theater, doen artistiek onderzoek, houden van dwarsdenken en smeden allianties met kunstenaars, fabrieken, archiefhuizen en het onderwijs.

De nieuwe single is een eerste teaser voor hun onderzoeksproject Een Nyeu Liedeken waarin de band oude Antwerpse liederen van een 21e-eeuwse update voorzien. De participatie van verschillende groepen in de stad staat centraal. De oude liederen worden in stukken geknipt en door elkaar geschud, om ze vervolgens op een nieuwe manier aan elkaar te plakken en in een nieuwe vorm te gieten: rap, theater, dans, een graffiti-kunstwerk.

Ene Ware Historie is het resultaat van een prachtige samenwerking met het Koninklijk Atheneum, WALPURGIS en Loods des Doods. De productie van de rap werd een samenwerking met Zino Moons (ONZIN). Met zijn vervormde geluiden uit het dagelijkse leven en ambient melodieën werd het nummer een symbiose van verleden en heden. De clip is een creatie van Younes van den Broeck aka Spitler, beeldend kunstenaar en performer, oprichter van het collectief Loods Des Doods en grondlegger van de kunststroming het Fokovisme. Zijn illustraties voor Ene Ware Historie zijn geïnspireerd op de stemmen van de jongeren.

Wat een fijn muziekproject. Zulke initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More