Home Singles SWEATS – Sluts

SWEATS – Sluts

by Nel Mertens

‘I am a slut! I have to sell myself and I know how to fake it’. Sluts, de titel van de nieuwe Sweats-single klinkt misschien niet echt vrouwvriendelijk, maar wanneer ‘If you’re a slut, then I am a slut. Sluts united’ weerklinkt, is dàt net die van de pot gerukte, right on spot battlecry voor de moderne vrouw. In een elektropunky, op en top riot grrrls sfeertje.

Met Sluts laat het viertal hun oudste nummer los op de wereld. Het kwam in 2017 heel spontaan, met korte, krachtige beats tot stand tijdens een jam met slechts één enkele oude Casio. De tekst is ironisch en ongenuanceerd, maar rakend krachtig en de opzwepende en uitdagende speelsheid karakteriseert de vrijheden van vrouwen. Het woord ‘slut’ wordt hier geherinterpreteerd en in volle openheid en creativiteit in je gezicht gegooid.

(c) Maël Robijns

Zangeressen Stien Bovijn en Lotte Lauwers laten zich op elektronisch vlak bijstaan door Kaat Schiltz en Aram Santy. Zelf  beschrijven ze Sweats als volgt: ‘rechtstreeks uit je middenklassenkelder, brengen we zware oestrogeengestookte beats met een pittige saus van attitude en punk, die gekrompen zijn in de heetste sappen.’ These Girls -and a boy- Go Boom, want de alomtegenwoordige ondertoon van het thema, ligt aan de grond van het bestaan van Sweats: “Wij willen ons absoluut actief afstoten van alle schaamte voor vrouwelijke seksualiteit en zoeken met Sluts een manier om te verenigen tegen de diepgewortelde mysogine boodschap dat vrouwen en non-binary mensen zich tot in het extreme moeten schikken naar ‘maatschappelijke normen’ die in werkelijkheid de zoveelste manier zijn om macht uit te oefenen over alle verschillende soorten van het vrouwelijke zijn.”

Dat horen wij graag. Zowel de boodschap als hun sound!

Sluts zal op een ep verschijnen, die gereleaset wordt op 1/9.

Facebook / Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More