Home Belgisch SPILAR – IJslandvaarder

SPILAR – IJslandvaarder

by Felix Sandon

IJslandvaarders? Dat waren West-Vlaamse schippers die in een guur verleden de koude en de storm trotseerden om duizenden kilometers naar het noorden te gaan vissen, in een zee die geeft en neemt. Met een beetje geluk waren ze binnen de zes maanden weer thuis. Een vergeten stukje geschiedenis dat nu nieuw leven krijgt ingeblazen door de folkgroep Spilar.

De tekst is dan ook een poëtische hommage aan een IJslandvaarder op rust, geschreven door de in Adinkerke geboren Kamiel Top. Zelf geen visser, maar een dichter die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 22-jarige leeftijd als verzetslid omkwam in een concentratiekamp. Zijn weemoedige woorden, vanzelfsprekend in het zuiverste West-Vlaams, krijgen nu een tweede leven dankzij de stem van Eva Decombel en de muziek van Ward Dhoore, Jeroen Geerinck, Louis Favre en Maarten Decombel. Als de tekst beelden oproept van barre vriestemperaturen en ontbering, dan is dit nummer het warme bad bij thuiskomst.

IJslandvaarder is een voorsmaakje van Spilars album Vandaag en alle Dagen, dat op 22 maart uitkomt.

Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More