Home Belgisch SHWEENY – War (eigen beheer)

SHWEENY – War (eigen beheer)

by Mark Van Mullem

“Dromend over wat kan wanneer dit alles voorbij is”, zo kondigt de Belgische band Shweeny hun jongste single War aan. De band heeft hoorbaar een duidelijke voorliefde voor de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig. Dat Shweeny Crosby, Stills, Nash en Young of ook The Byrds tot hun voorbeelden rekent, dat hoor je goed in de popsingle War. Maar ook Crowded House en XTC. Alleszins doet de stem van Jan Beulens ons denken aan die van Neil Finn maar evengoed aan die van Andy Partridge van XTC.

De titel War, refereert allicht naar de pandemie die we nu beleven, maar eigenlijk wordt het leven ná covid-19 bezongen. Een boodschap van hoop dus. We horen mooie samenzang en fraaie instrumentatie. Dromerig is deze single zeker, soms op het randje van melig, of zo je wil ’te braaf’. Al geeft het gave drumwerk van Wim Roosen, wel wat meer schwung. Een oorwurm wordt het vooralsnog niet.

De muzikale invloeden van de band hoor je misschien nog iets te duidelijk, wat het wat gedateerd doet klinken. Maar misschien is dit een kwestie van nog wat zoeken naar ‘eigen smoel’ ook.

In de bio lezen we dat de band live spettert en dat geloven we graag. Dat doet deze single voorlopig niet. Maar met War heeft Shweeny wél gewoon een goede popsong klaar.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More