Home Belgisch SCHOOL IS COOL – Close (School is Cool).

SCHOOL IS COOL – Close (School is Cool).

by Mark Van Mullem

Met Ten Down: A Live Best Of dat School Is Cool op 8 november lanceerde, vierde de groep trots hun tienjarige bestaan. Dat de band nog lang niet van plan is om ermee te stoppen, werd meteen duidelijk met de aankondiging van Things That Don’t Go Right, het nieuwe album dat op 8 maart 2020 zal verschijnen.

Close is de eerste single uit die nieuwe plaat die op de wereld werd losgelaten. En als deze nieuwe song één ding bewijst, is het wel dat het ensemble het nog lang niet verleerd is om catchy songs te schrijven.

Close is het allereerste duet in de School is Cool-catalogus”, zo staat op de bands Facebook-pagina te lezen. Johannes Genard wordt in deze song bijgestaan door toetseniste Hanne Torfs op vocalen en dat blijkt een schot in de roos. Het is een genot om naar het mooie stemgeluid van Torfs te luisteren en een mens vraagt zich af waarom de toetseniste niet eerder lead vocals gegund werd, want Hanne zingt prachtig.

Van bij de eerste noten herken je de typische School is Cool-touch, tegelijk denk je echter ook een vergeten newwave-juweeltje te herkennen. De band mag voor de nieuwe plaat dan wel luide en potige nostalgische classic rock beloven, Close knipoogt toch eerder naar het beste uit de postpunk van de jaren tachtig, maar dan met een School Is Cool-jasje aan. Een aanstekelijk refrein, een mooi kamervullend atmosferisch geluid, met heerlijke synths en de mooie stemmen van Johannes en Hanne. Dat vat Close zowat samen.

Close handelt volgens de band over het worstelen met langlopende twijfels in de liefdesrelaties, geluk én (de pijn van het) volwassen worden. Dat leverde dan een donker maar tegelijk enorm melodieus poppareltje op. Het zoveelste op het palmares van School Is Cool durven we zonder schroom stellen.

In 2009 stonden we ons in een park in Kontich nog te vergapen aan een knotsgek optreden van Leafpeople, die daar Raymond van het Groenewoud naar huis speelden. Toen enorm onder de indruk van de stem van de zanger, ene Johannes Genard, en het vioolspel van Nele Paelinck. “Sommige bandleden, waaronder ook de zanger zitten ook in een ander groepje”, kregen we te horen. Dat groepje bleek School is Cool te zijn, met behalve Genard ook ‘die violiste’ Nele Paelinck aan boord, die nu mooi weer maakt met The Bonnie Blues. Dat School Is Cool, een weinig later Humo’s Rock Rally zou winnen en vervolgens België en Europa zou gaan veroveren konden we toen nog niet vermoeden natuurlijk.

Ondertussen zijn we tien jaar verder en is School Is Cool klaar voor een volgende hoofdstuk. Benieuwd naar het nieuwe album. Dat het maar gauw 8 maart wordt. Maar eerst kunnen we het doen met de uitstekende single, Close.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More