Home Singles RAPIDMAN – Greenfly (Solidude Records/N.E.W.S.)

RAPIDMAN – Greenfly (Solidude Records/N.E.W.S.)

by Jos Buersens

In november van vorig jaar verscheen het eerste wapenfeit van jazz combo Rapidman. De ep Ganafoto, die we hier al van de nodige woorden voorzagen, bevat drie nummers en is, zo blijkt, de voorbode van de eerste album dat gepland staat voor 25/03.

Een tijdje geleden stuurde Rapidman dan weer de single Slechgaan, als voorproever van hun album de weide wereld in. Nu, enkele weken later, zijn ze daar opnieuw met single Greenfly.

Met Greenfly levert Rapidman een oerdegelijk jazznummer af. En als je kijkt naar de lijst met bands waar de respectievelijke leden al bijdragen aan geleverd hebben, is dergelijke kwaliteit niet verwonderlijk. Nordmann, Arno, Roland, Arsenal, Flat Earth Society, H A S T, … het is maar een fractie van de bands waarin de heren actief waren of zijn.

Oerdegelijk zeiden we net maar tegelijkertijd is het nummer, wat ons betreft, ook weinig verrassend. We kunnen geen negatieven vinden maar de eerlijkheid gebiedt ons toch om te zeggen dat we iets meer fan zijn van de vorige single. Waarom? Omdat ook Slechgaan garant staat voor oerdegelijke jazz maar we het gevoel hebben dat ze daar toch iets meer van het paadje der conventies afwijken, wat voor ons dan weer in een interessantere luisterervaring resulteert.

Nu, we weten uiteraard ook wel alles in zijn context te plaatsen. Slechgaan is een pak dissonanter en steviger dan Greenfly maar een heel album vol met nummers à la Slechgaan zou misschien dan ook weer te veel van het goede zijn. We zijn er ons dus absoluut van bewust dat in het groter geheel van het album Greenfly ongetwijfeld beter tot zijn recht zal komen en bovendien ook broodnodig is om af en toe wat auditieve ademruimte te creëren.

De slotsom is dat Rapidman met het beperkt aantal nummers dat ze gelost hebben niet enkel duidelijk bewezen hebben dat ze barsten van het talent maar ook dat ze hun plaats in het muzikale landschap echt wel waard zijn. Wij zullen er alvast als de kippen bijzijn om hun album aan te schaffen, dat staat vast!

RAPIDMAN: FACEBOOK WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More