Home Singles RAMAN. – Swirl

RAMAN. – Swirl

by Nel Mertens

RAMAN. deed het al solo, maar ook in trio. In 2019 verscheen hun met lof ontvangen debuutep Birth Of Joy, waarna hun naam terecht op heel wat affiches prijkte, naast grote namen als Arno, Black Box Revelation, The Kaiser Chiefs…Tegenwoordig zijn ze met twee: frontman Simon Raman en drummer Natan Goessens.

“I like you. But don’t you dare to think I’m going to share my coffee with you!”
Het Gentse duo RAMAN. had het in een eerdere single al over een godendrank (Without Whiskey, 2020). Deze keer liet Simon Raman zich inspireren door barista James Hoffmann (wie contactgegevens heeft: zeker delen!) en is hun aankomende debuutalbum bijgevolg – nog straffer – gewijd aan koffie.

Als belofte van de maand bij Radio Willy werd RAMAN. uitgedaagd om een nieuwe song te schrijven op basis van een bijsluiter. Een jaar geleden volgde frontman Simon een barista-cursus en werkte hij een tijdje in enkele koffiebars als bijverdienste naast het leven als artiest. Onder het motto “Great ideas come from great coffee” was dit hét uitgelezen moment om deze twee werelden met elkaar te verenigen.

Swirl is alvast een proevertje voor dat aankomende koffie-album. Wie benieuwd is vanwaar de titel van dit nummer komt, moet maar eens gaan kijken naar één van Simons instructievideo’s op zijn door koffieliefhebbers en -snobs felbegeerde Youtube-kanaal. Simon legt hij uit hoe je de perfecte V60 filterkoffie brouwt. Hierin blijkt het ‘swirlen’ van het koffiebrouwsel één van de belangrijkste elementen in het proces.

Het nummer werd live opgenomen en gecombineerd met de gesampelde stem van James Hoffmann. Koffie… we koppelen het meteen aan blues. En hoewel RAMAN. als rockmuziek wordt beschreven, is de weg van blues & roots nooit ver weg voor de band. En dat geldt ook voor Swirl. Stevige rock-’n-roll, met een vuil kantje in de zware drums en de uitdagende vocals en onder dat ruige schuimlaagje: bluesritmes en -getokkel!

Het werd een ode aan de eeuwenoude koffietraditie. Een anthem als nodige energieboost of het ‘bakje troost’ om de sleur van de dag te doorbreken. De track is een uitnodiging om net dat tikkeltje meer te ‘swirlen’ in het dagelijkse leven, “in order to get the best extraction out of it”.

Het artwork is even ambachtelijk als de opname zelf, met latte art op maat door barista Yang-Bing Hong (Noir, Leuven). De bijhorende videoclip van ‘Swirl’ volgt binnenkort.

Het debuutalbum van RAMAN. verschijnt na de zomer. De release van dit nummer wordt in de kijker gezet met een akoestische tournee langs verschillende koffiebars in België. Een acte de présence op Ghent Coffee Fest kon dan ook niet ontbreken.

Ook zin om RAMAN. live aan het werk te zien? Dat kan!

11/07 – 17/07 – Ghent Coffee Fest
19/07 – Trefpunt Festival, Gent (Gentse Feesten)
30/07 – Theater Aan Zee, Oostende
26/08 – Road Rock, Kuurne
27/08 – Maanrock, Mechelen
28/11 – Friends & Artists Celebrating Tiny Legs Tim, Ha Concerts, Gent

Facebook InstagramWebsite

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More