Home Singles PORCELAIN ID – Blauw (Unday Records)

PORCELAIN ID – Blauw (Unday Records)

by Björn Comhaire

Toen we Hubert Tuyishime begin dit jaar voor het eerst ontmoetten, waren we meteen onder de indruk van diens charisma. En dan hadden we Porcelain id nog niet ontmoet!

Een tijdje later zagen we diens alter ego voor het eerst live in de N9 (als voorprogramma voor Meskerem Mees) en werd voor ons, en alle anderen aanwezigen, duidelijk dat we hier te maken hadden met iemand met een uitzonderlijk talent.

Alleen vertaalde dat talent zich tot nu toe niet in een deftige release op plaat. Die is er ondertussen gelukkig wel en dan nog wel bij Unday Records!

Blauw, dat deel uitmaakt van de debuutep van Porcelain id, klinkt iets anders dan we gewend zijn van de eerste shows omdat Tuyishime erop begeleidt wordt door piano eerder dan gitaar. Een wijziging die het nummer nog sterker maakt. Wie goed luistert en de videoclip bekijkt, merkt trouwens ook dat de single live werd opgenomen in de studio (videowerk van Anton Coene).

Blauw heeft, zoals het meeste werk van Porcelain id, een wat melancholische ondertoon die door het ingehouden pianospel nog meer in de verf wordt gezet. Het nummer gaat over een oude man die voor het laatst de zee bezoekt, wetende dat het einde nabij is.

Maar in het ochtend grijs wat vroeger blauw was
Is bij avond nog steeds zwart
Dus onthul het aan me nu
Een geheim nog zo vaag

Maar wat als er helemaal geen geheim is?
Het drama van de menselijke conditie, samengevat in een paar zinnen. Slik.

Porcelain ID is een muzikale poëet met een hart voor de bluesy kant van wat vroeger kleinkunst genoemd werd. Hubert verstaat de kunst om zich in het Nederlands uit te drukken zonder dat het klef klinkt, iets wat slecht enkele gegeven is. Een straf nummer kortom van een verdomd straffe muzikant.

Wil je Porcelain id live Blauw zien brengen, dan kan dat op volgende plaatsen:

14/09 – Beursschouwburg, Brussel
17/09 – Trix, Antwerpen
01/10 – De Warande, Turnhout (support Sylvie Kreusch)
07/10 – Play Festival, Hasselt
15/10 – Massimari, Brussel
07/12 – Muziekcentrum Cactus, Brugge
21/12 – Stadsschouwburg, Mechelen (support Ikraaan)

FACEBOOK – INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More