Home Singles PIGS IN BLUE GLUE – Propaganda / Alphaman

PIGS IN BLUE GLUE – Propaganda / Alphaman

by Nel Mertens

Veel nieuwe postpunkbands laten ons automatisch terugdenken aan het geluid uit de eighties. Maar laat ons nu even écht terugspoelen naar de donkere winterdagen van 1981, de roots van de postpunkband Pigs In Blue Glue.

Reinhart Van Praet (a.k.a. Reinzwein) en Marc Vranken (a.k.a. Marx BlueGlue) produceerden een flinke dosis coldwave en postpunk vanuit hun troosteloze thuisbasis in Londerzeel. Als Pigs In Blue Glue, schreeuwden ze er samen met Wouter (bas), Dirk (Korg MS20) en een Boss DR-55 rhythmbox, hun tienerangsten de wijde wereld in.
Identi-fight schopte het zelfs tot lokale culthit en ze speelden als support bij bands als The Scabs en Revenge 88.
Na enkele jaren viel de eerste line-up al in stukken. Marc richtte toen samen met Hans en Rafke Stevens The Paranoiacs op. Later duikt hij nog op als gitarist bij Humo’s Rock Rally-finalisten Failing Fellows, The Pink Flowers en Not Great Men. Vanuit zijn nieuwe thuisbasis in Spanje bleef hij muzikaal actief met o.a. Fil Yzerdraad (Nacht Und Nebel).

Reinzwein ging verder onder de naam Pigs in Blue Glue en duikt met een tweede bezetting het punkstraatje in, met Skinny (later bij Funeral Dress) achter de drums. Met een derde bezetting slaat hij eerder de hardcoreweg in en deelt affiches met o.a Zyklome A. Toch viel in 1986 reeds het doek. Reinzwein duikt nadien nog op bij Guy De Simpele.

Tot zover het terugspoelen… In april 2022 blazen Reinzwein en Marx 2 Pigs In Blue Glue-klassiekers nieuw leven in. Deze hernieuwde samenwerking (met een 2500 km afstandsverschil tussen Londerzeel en het zuiden van Spanje) smaakt naar meer en de noeste arbeid levert genoeg materiaal op om nog grootser te dromen. Met als resultaat hun lp Anger All, die in augustus 2023 op vinyl verscheen bij Wittewijk Records.
Daar kregen we de postpunknummers uit 1981-1982 op de A-kant en de punknummers uit 1983-1984 op de B-kant. Toch was het niet zomaar een anthology van oude opnames, want deze songs – waar nog originele tape-opnames van bestonden – werden waarheidsgetrouw opnieuw ingespeeld.
Dat hele goedje werd erg positief onthaald door pers en publiek en leidde tot een nieuwe single én ook live-plannen.

Belgium is calling again… want met Propaganda / Alphaman laten de heren twee tracks horen, die met één been in het verleden staan en met het andere in een muzikale toekomst en dat zonder wankelen.

In Propaganda horen we postpunkstrofes, die op rollende bas voortgedreven worden, maar evengoed een vernieuwendere sound in de strofes die een flinke dosis punkenergie uitstoten! In een knappe productie en vocalen die jonger klinken dan ze wellicht zijn.

Always looking nice
Always pretending power
Always acting smart
Always in the middle of attention
Well you Alphaman
You’re looking great
At least you think so, but
Zero worth
Much blablabla
Nothing constructive

“Get a life!” O ja, boy, volgens mij hebben ze het écht wel tegen jou, Alphaman. Een kort en krachtig anti-nummer, volledig in een heerlijke punksfeer gedrenkt, met zó’n catchy gitaarwerk!

Propaganda / Alphaman is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More