Home Belgisch PATCHES – Hot Enough

PATCHES – Hot Enough

by Nel Mertens

De standpunten worden steeds dualer in het #MeToo-tijdperk, met discussies waarin ‘feministe’ wel eens als scheldwoord gebruikt wordt of termen als ‘uitlokken’ durven vallen. Sensualiteit in het eeuwenoude spel van verleiding en afstand. Patches vond met “I can get creative with you.” wel een goede openingszin, want hiermee hadden ze onze aandacht meteen vast. De gloednieuwe band van de Gentse Lotte Lauwers en Aram Santy triggert niet alleen esthetisch, maar ook ethisch.

In een roodgekleurde waas, met de eenvoud van hartkloppingen als ritme, worden we in hun eerste single Hot Enough gezogen. Instrumentaal gaat het steeds voller en rijker klinken, terwijl de stem van Lauwers de ene keer fragielhelder wervelt en dan weer kil en donker ingetogen wordt. In Hot Enough lijkt het duo het gevoel van onzekerheid om te zetten in muzikaal  wervelende gedachten, met gevoelige piano-aanslagen en door heel even de zanglijn echt te laten vastlopen in aarzeling. De adem stokt… Er schuilt een prachtige dualiteit tussen de knappe hoogvlinderende stem en de tristesse verscholen in de zwoele muziek.

De bijhorende sensuele beelden s(t)imuleren de verbeelding. En die beelden zijn geen videoclip, laat Patches weten. Hot enough? Absoluut! De blikken die de sensualiteit van vrouwen bestaren en beoordelen, bestaan al even lang als zijzelf. Het topic van Patches’ debuut is dus oeroud maar tegelijk des te actueler. Mondialisering en commercialisering legden de voorbij eeuw een toenemende druk op die ‘natuurlijke’ sensualiteit van vrouwen. En toch blijft het voor elke vrouw zo belangrijk om uiting te mogen geven aan haar seksualiteit én ook bevestiging te krijgen daarvoor, zonder dat die in het gedrang komt.

De sensueel breekbare beelden met tekst, zorgen er dan ook voor dat dit inderdaad niet zomaar een videoclip is, maar een visuele interpretatie van het nummer. De onzekere blik, de uitgeknepen citroen, overpampelde aardbeien en scherp gekozen woorden spreken voor zich en laten meervoudige rollen het opnemen tegen mekaar: onderdanig vs. uitdagend, verleiding vs. afstand houden, onzeker getwijfel vs. kordate zelfzekerheid…

“Am I hot enough for you? Things will get nasty, can I blame you then?” Ben ik goed genoeg? Wellicht een vraag waar niemand ooit een zeker antwoord op zal krijgen. Maar met ‘we’ bedoelen wij zowel mannen als vrouwen. Want al deze onzekerheid geldt intussen wellicht evenzeer voor beiden.

Je kan Patches live zien op 21 maart in De Studio in Antwerpen en op 11 april in Café De Loge in Gent.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More