Home Singles NOVGROD – Gum (FONS Records)

NOVGROD – Gum (FONS Records)

by Nel Mertens

El Yunque en Blægger zijn bands die ondertussen in vrede rusten, maar ‘God save the music’: Novgrod, het soloproject van Giel Cromphout, is ‘alive and kicking’. Hij schrijft en neemt elk nummer op in een hete zolderkamer in Diest en speelt elk instrument – op een verdwaalde contrabas en moeilijke piano na – zelf in, terwijl hij (naar eigen zeggen) geen enkel instrument fatsoenlijk beheerst.

Vanaf oktober 2022 speelt Novgrod voor het eerst liveshows en aangezien de herfst eraan komt, de dagen korter worden, de gasfactuur blijft stijgen en er dus donkere dagen aankomen, vond Novgrod dat het tijd rijp was voor de nieuwe Novgrod-single Gum.

Het is een nummer over een tragische goochelaar die het opneemt tegen een lastig publiek. Hij probeert allerlei trucs om hen van hun sokken te blazen, maar ze letten niet echt op. Het nummer is een repetitieve, hypnotiserende mix van akoestische gitaren, blaasorgels en drumcomputers.
Een trage track, waarin de tragedie van het falen tastbaar is. En toch wordt de theatrale cabaretsfeer van het podium van de goochelaar tot leven gewekt door de eigenzinnige instrumentatie die een magische sfeer weet neer te zetten. De somber sobere vocals zorgen voor een mooi tegenwicht, wat helemaal kadert in het thema. Een knap verhalend nummer!

Dit is de tweede track die we te horen krijgen uit het bijna-self-titled album van Novgrod. Bijna, want dit debuut op vinyl werd Novgorod gedoopt. “Het was het juiste moment voor een self-titled, maar een plaat naar jezelf vernoemen is ook maar knullig”, klinkt de terechte uitleg hiervoor.

Novgorod verschijnt op 14/10 op vinyl via FONS Records/ Gazer Tapes en kan je reeds voorbestellen.

Live kan je Novgrod aan het werk zien op:

08/10 – Play Festival, MOD, Hasselt
15/10 – Gazer Tapes Label Night, De Warande, Turnhout
26/10 – Django, Gent
07/11 – Trix, Antwerpen (samen met Arab Strap)

Facebook / Bandcamp / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More