Home Singles MODERN ENGLISH – Not My Leader (V2 Records/Mesh & Lace Recordings)

MODERN ENGLISH – Not My Leader (V2 Records/Mesh & Lace Recordings)

by Bart Verlent

Ja inderdaad Modern English bestaat nog steeds, of beter gezegd: opnieuw. De band debuteerde in 1981 op het 4AD-label met het album Mesh & Lace. Toen klonken ze als een kopie van Joy Division. Op het tweede album After The Snow kregen de postpunkers meer een eigen geluid en ze hadden zelfs een hitje met het nummer I Melt With You. Blijkbaar dacht Modern English dat ze een echte popband waren en ze verkasten naar New York om het album Ricochet Days op te nemen. Dat was meteen ook de laatste plaat bij 4AD. In 1986 verscheen hun slechtste plaat ooit: Stop Start. Blijkbaar beseften ze dat zelf ook want de band splitte na de release van dit album.

Drie jaar later gingen zanger Robbie Grey en gitarist Gary McDowell terug van start met de band in een andere line-up. Het resultaat was het poppy album Pillow Lips waarop ze I Melt With You nog eens herkauwden, en de flauwe langspeler Everything Is Mad. Vervolgens ging Grey alleen verder met weer een nieuwe line-up waarmee hij het album Soundtrack opnam met daarop pure Britpop.

Sinds 2010 is de originele line-up van Modern English terug bij elkaar (alleen drummer Richard Brown doet niet meer mee) en pikte de band ook het typische 4AD artwork (door Vaughan Oliver) terug op. Het is opnieuw al postpunk wat de klok slaat. Dat was te horen op het album Take Me To The Trees uit 2016 en datzelfde geluid mogen we ook verwachten op het album 1234 dat op 23 februari verschijnt.

Not My Leader is de derde single uit die plaat waarop de band het heeft over de wereldleiders van vroeger en nu, en hoe die allemaal incompetent zijn. Het lijkt erop dat Modern English anno 2024 verder wil gaan waar ze in 1984 gestopt waren. Not My Leader is toegankelijke postpunkpop met een scherp randje en eigenlijk ook een meezinger van formaat.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More