Home Singles MATUYAMA – Aurora

MATUYAMA – Aurora

by Nel Mertens

Matuyama is de naam van de laatste omkering van het aardmagnetisch veld, die 780000 jaar geleden plaatsvond. En het is ook een nieuw, Belgisch electroproject. Toch hadden wij het geluk hen al eens live aan het werk te kunnen zien. Ze waren voor ons de grote onbekende en meteen ook de meest verrassende ontdekking op Indietronic Fest in Lede (november 2023).

We werden er ingepakt door hun zachtwarme lounge ambient met fijn ritmische accenten, maar evengoed door sterk elektronisch drumwerk voorzien van een stevig uitgebouwde elektronische ruggengraat. Dat klinkt heel normaal voor elektronische muziek, tot op het ogenblik dat er plots een basgitaar bovengehaald werd en daar funky en groovy baslijnen bovenop gelegd werden. Hun eerste sonische indruk was meteen geslaagd!

En daaruit volgt ook een ‘fysieke druk’ binnenkort, want op 20 maart, voor de lente-equinox, lanceert het duo zijn eerste album.

Jean-Charles Modave, alias Jayce (synthesizers, bas, zang) en Salvio La Delfa (percussie, synthesizer, zang) hebben intussen al tientallen concerten en dj sets op hun naam staan sinds 1998, het jaar dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten voor een live-optreden op Dour Festival. Daarna volgde de oprichting van hun groep Piano Club. Ook raakten ze muzikaal betrokken bij parallelle projecten als Malibu Stacy, Hollywood P*** Stars, Benni en Gaëtan Streel.

En dit is hoe mooi hun kijk op elektronische muziek beschreven wordt op hun website: “Het zijn dezelfde toetsenborden die ze tegenwoordig gebruiken om lagen te rangschikken, waarvan sommige de lasers van Jean-Michel Jarre lijken te illustreren. Proberen ze Les Chants Magnétiques om te keren? Dat album dat dit duo in slaap wiegde toen ze nog kinderen waren en hun ouders hun eerste cd’s speelden in de auto op weg naar huis na een laat diner.
Het is alleen zo dat 2024 niet de jaren ’80 zijn. Onze wereld beweegt zich weg van dat gespannen maar gouden tijdperk waarin de digitale en analoge polen voor het eerst werden waargenomen.”

Electro vanuit een andere, vernieuwde, heel unieke visie dus. Het is er ook tijd voor geworden…

Met hun single Aurora – de symfonie van het noorderlicht – nodigt Matuyama je uit voor een sterrenreis, zoals de oneindige hemel waar je naar kijkt met je hoofd ondersteboven in een auto, terwijl je ’s avonds laat terugkeert van een vrij conventioneel avondje uit met vrienden.

De analoge synths klinken mystiek. Langzaam gaan de noten omhoog en de onmetelijkheid van hun sound, laat de mens smelten tot zijn kleine aanwezigheid in de oneindige grootsheid die hem omringt. De drums lopen crescendo op, het koper barst uit als vallende sterren.

Aurora is digitaal verschenen en zal je vanaf 20/03 ook kunnen beluisteren op hun debuutalbum,

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More