Home Belgisch LUUSTER – Caverock

LUUSTER – Caverock

by Nel Mertens

De bandnaam trok onze aandacht. Het is een nieuw project uit de regio Roeselare, dus geen idee waar Luuster voor staat. Misschien is het een dialectisch bevel om te luisteren. “Luuster!” Of een nieuwe overtreffende trap. “Lust. Luuster. Nog Luusterder.”

Maar als we naar de bijhorende track luisteren, lijkt het ons waarschijnlijker dat het gewoon naar het zelfstandig naamwoord ‘luster’ verwijst. Dat waar te jong oud geworden ouders door hun koters in gejaagd worden als ze deze debuutsingle te luid door hun boxen laten knallen. Daar waar de lamp brand. Dat wat drie heren als kapstok gebruiken om hun gevarieerde sound aan op te hangen.

En toch gaat het ook over lust, want we lezen “Het hart luistert slechts naar het hart, naar een stem die geen woorden gebruikt.”

Een tiental jaren geleden waren de drie heren van Luuster wel al bezig met muziek. Na dat decennium van muzikaal stilzwijgen kwamen Lieven Degrauwe (piano, backings), Tom Denolf (drum, zang) en Wouter Deprez (gitaar) in 2022 samen, uit vriendschap en een gedeelde passie voor muziek. De muziektheorie was vervlogen, dus ze hadden hun handen en geesten vrij om onberedeneerd en gevoelsmatig met klanken aan de slag te gaan.

En na twee jaar van creatieve voorbereiding, was het er: “… en toen waren we plots klaar om naar buiten te komen.” En dat doen ze met Caverock.

Het is meteen duidelijk dat de piano een hoofdrol krijgt in hun muziek. Hun rocksound wordt versterkt door straf gitaarspel en gedreven drums. Door de afwisseling tussen kracht en verstilling, krijgt het nummer een filmisch sfeertje mee. De diepe stem van drummer Denolf, die een knap melodische zangpartij neerzet, geeft het nummer dan weer de nodige emotionaliteit mee.

We begrijpen meteen die stem van het hart. Het slaat om. Het springt dartele toetsen, huilt tranen, schreeuwt snaren, bonst hartslagen op dat drumstel. Een enorm sterk opgebouwde nummer, waarin uitbundigheid en soberheid – ondanks de sonische moodswings – helemaal in balans zijn. Opwindend interessant en authentiek!

Caverock is digitaal verschenen, samen met een video van de live studio sessie op 27 januari voor een select publiek van 30 muziekliefhebbers in de Closed Session Studio te Roeselare. Hierin krijgen we meteen 4 nummers, waarvan Caverock de eerste is.

Wil je Luuster live aan het werk zien? Dat kan op:

27/04 – Concertstudio, Muziekcentrum Track, Kortrijk
24/05 – De Inval, Roeselare

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More