Home Singles LUCAS SCHREEL – Anifares (Sentimental)

LUCAS SCHREEL – Anifares (Sentimental)

by Nel Mertens

Hij beschrijft zijn solowerk als een zoektocht naar ‘simpele liedjes’, maar simpel houdt de klassiek geschoolde multi-instrumentalist het niet. In verschillende jazz-projecten en ook bij Kloothommel, krijgt improvisatie en experimenteren grote ruimte, maar voor zijn eerste solo-album We’re Never Afraid Of Getting Up Every Morning, legde Lucas Schreel zichzelf andere normen op: binnen het strakkere kader van ‘klassieke’ songstructuren en rekening houdend met de ‘conventionele’ opbouw van nummers tóch een eigen, authentieke sound neerzetten.

Wat de teksten betreft, gooit hij dan weer alle conventies overboord. Hij vertrok  telkens vanuit een zelf verzonnen tekst en vertaalde die in een nieuwe, eigen taal, gelinkt aan het Japans. De betekenis van de teksten blijft voor de luisteraars voorlopig dus een mysterie.

Anifares is zo’n eerste mysterie van het aankomende solo-album We’re Never Afraid Of Getting Up Every Morning en zet meteen een heel geruststellende sound vol vertrouwen in de mens neer, zoals de albumtitel suggereert. Geen glitters, geen franjes, maar een nummer dat onbevreesd puur klinkt.  

Hoe nonsenszinnen en betekenisloze woorden impact krijgen door ze op de juiste manier te verklanken, met de best frêle vocals van Lucas, die zelf ook de bas, piano en gitaar bespeelt. Casper Van De Velde nam plaats achter de drums, die hij met zachtheid beroert. Bert Vliegen (o.a. schntzl, Bombataz, Donder en An Pierlé) nam het mixen en masteren voor zijn rekening en Tiffany De Boeck zorgde voor de knappe videoclip.

Anifares. Sober sentimenteel. En dat is wellicht ook de reden waarom Lucas Schreel zo knap past onder het dak van het Brusselse Sentimental, het cassettelabel van Fenne Kuppens en Kobe Lijnen (Whispering Sons).

Het album We’re Never Afraid Of Getting Up Every Morning van Lucas Schreel is vanaf 2/10 digitaal en op cassette verkrijgbaar bij het label Sentimental, maar kan je wel al voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More