Home Singles Licht in de duisternis: Mooneye lost vrolijke single Bright Lights (Mayway records)

Licht in de duisternis: Mooneye lost vrolijke single Bright Lights (Mayway records)

by Fabris Lemant

Het is al een paar maanden verdacht stil rond Mooneye en dan weet je dat er (naast covid) iets in de lucht hangt. Terwijl je de afgelopen maanden (tot vervelens toe) aan het bubbelen, wandelen of barbecueën was, zat Mooneye met topproducers PJ Maertens (Tamino) en Jo Francken (Admiral Freebee, Het Zesde Metaal) in de studio om hun eerste album op te nemen.  

(c) Simon Debbaut-L’Ecluse

Uit die plaat lost Mooneye nu hun eerste single die hij opnam samen met kersvers Humo’s Rock Rally-winnaar (en grande dame in wording) Meskerem Mees. Op Bright Lights horen we Michiel Libberecht die vocaal schittert en Mees die backingvocalgewijs de kroon op het werk zet. De synergie tussen de twee is er in voetbaltermen één van een gouden spitsenduo. Nu de concertzalen op slot gaan moeten we ons misschien gaan toeleggen op voetbalverslaggeving. Zet Mooneye alvast in je gouden 11 voor 2021.

“Onze volgende worp wordt echt een nieuw hoofdstuk”, laat Libberecht over de nieuwe plaat nu al optekenen. De debuut-ep  (uit 2019) werd op een paar dagen tijd bij Pascal Deweze opgenomen, zonder plan. Alles wat erop staat, is er op die paar dagen spontaan ingekropen, inclusief alle naïviteit, eerlijkheid  en nonchalance. Het draaide wonderwel uit met winst in de Nieuwe Lichting, enkele radiohits en heel wat airplay op Belgische en Nederlandse radiostations. De kritieken waren lovend en de Nederlandse muziekbijbel OOR had het zelfs over “meesterlijke” popsongs. Het leverde Mooneye een fijn gevulde festivalkalender in België en Nederland op.

Voor de nieuwe plaat liet Mooneye zich in de studio door straf -maar streng -volk omringen. “Ik werd als songschrijver vaak op de proef gesteld en besef dat ik hierin nog maar aan het begin van een leerproces sta dat waarschijnlijk de rest van mijn leven zal duren”, dixit Libberecht.  

Veel van de teksten gaan over onzekerheid en hoe die te overwinnen, behalve die van de eerste single Bright Lights. Tekst en muziek van dit nummer klinken hoopvol en daarmee is deze track het muzikale buitenbeentje op een plaat die voor de rest een stuk donkerder kleurt. Een beetje kleur in deze donkere dagen , het is een meer dan welgekomen plotwending!

De song is vintage Mooneye en de samenzang met Meskerem Mees brengt een warm herfstgevoel naar boven. Er zit een leuke hook in het refrein en dit nummer laat zich het best gedijen bij een knetterend wintervuur. Kurt Vile en Courtney Barnett-gewijs vullen de twee raspaardjes elkaar aan en bij momenten doet het ons ergens ook wat denken aan de soundtrack van The Broken Circle Breakdown.

Bright Lights is een radiovriendelijke song die uitblinkt in zijn eenvoud. Met zijn meer ingetogen, donkere tracks grijpt Mooneye ons nog meer bij het nekvel maar deze sprankel hoop was toch een welgekomen verrassing.

Naast de release van hun nieuwe single gaan de mannen terug de hort op en kondigen ze morgen een reeks concertdata aan.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More