Home Belgisch JUNKFISH – About You/She Said (Wagonmaniac)

JUNKFISH – About You/She Said (Wagonmaniac)

by Wouter De Sutter

De Gentse independent Wagonmaniac blijft met de regelmaat van een goed geoliede koekoeksklok nieuwe releases op de markt gooien. Niet zelden met een (forse) hoek af. Altijd eigenzinnig spul dat zich veraf houdt van voorspelbaarheid en banaliteit.

Daarnaast legt het label zich ook toe op re-releases van ouder werk van dezelfde ongewone orde. Uit soms lang vervlogen tijden. Op een decennium meer of minder terug in de tijd wordt niet gekeken. Wel naar kwalitatieve releases die in hun tijdsgewricht te makkelijk onder de radar bleven. En zo wordt op Valentijnsdag de single About You/She Said van de Aalsterse band Junkfish nieuw leven ingeblazen.

De band gold eind jaren ’80 als het vervolg op het bizarre postpunk collectief Mensen Blaffen. Toen het geblaf in de Ajuinenstad voorgoed verstomde in 1988, riepen Steven Lorie, Mario Segers en Jan Van den Brande Junkfish in het leven. Met luidruchtig gegrom want de band pakte uit met een overrompelende crossover van noiserock, rap, geeky electro en hardcore met metal accenten.

Die muzikale melting pot mocht toen zeker vernieuwend heten. En daarmee was de band zijn tijd ver vooruit. De innovatieve aanpak en de goede live reputatie brachten echter geen spat commercieel succes met zich mee. De groep hield het na de uitgave van Statique (Manifesto, 1995), een mini-album, voor bekeken.

Niet getreurd echter want de dubbelsingle About You/She Said klinkt ruim dertig jaar na datum nog steeds verrassend fris. Vooral She Said swingt als de beesten. Leuke herontdekking. Met deze rerelease houdt het niet op want over exact één maand brengt Wagonmaniac het titelloze debuutalbum van Junkfish opnieuw uit.

Te herontdekken via Bandcamp.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More