Home Belgisch ILA – Nude (Noisesome Recordings)

ILA – Nude (Noisesome Recordings)

by Didier Becu

Wanneer slaagt muziek erin om de ziel van een mens te raken? Er bestaan massa’s theorieën over en als je wil, kan je er zelfs een heel boekenrek mee vullen. Er is echter niets dat de innerlijke psyche zo frapperend aanspreekt dan die van de rauwe eerlijkheid. En als we het daarover hebben, komen we in ons land bijna rechtstreeks bij de Limburgse Ilayda Cicek terecht.

De eerste muzikale stappen werden bij een metalcoreband gezet, wat wellicht de nijd in haar muziek verklaart, maar vrij gauw ging de jonge artieste een verbond aan met haar akoestische gitaar. In korte tijd leverde het haar een finaleplaats op in de nu ter ziele gegane Limbomania, werd ze artist in residence in de Hasseltse Muziekodroom en bracht ze in eigen beheer een bloedstollend mooie eerste ep uit.

De hoes ervan was ILA ten voeten uit. Op het eerste gezicht vrij onopvallend. Je gaat er net niet aan voorbij, maar hoe meer je er naar staart des te groter de betekenis ervan wordt, de spreekwoordelijke puzzelstukken die één worden en zich etaleren in pure schoonheid. Dat geldt ook voor de muziek. Door haar nasale, vaak bittere maar tegelijkertijd ontwapende stem, zuigt Ilayda je naar haar muziek toe. Vier songs die je als een vriend omarmen, en je troost bieden. Melancholisch, gevoed met dat tikkeltje donkere weemoed, maar vooral songs die haar métier van klasse singer-songwriter onderstrepen.

Deze zomer kondigde Ilayda Cicek aan dat het gezicht van ILA voortaan zou veranderen. De band zou wel haar nom de plume blijven, maar met jazzdrummer Cas Kinnaer van SeizoensKlanken en gitarist Sam Smeets erbij werd ILA voortaan een groep. Tijdens de zomer mochten fans via YouTube voor de eerste keer ervaren hoe ILA met zijn drieën klonk, en dat door de imponerende liveversie van Home die was opgenomen in de Muziekodroom. Op de vraag of Ilayda nog donkerder kon, was het antwoord een verbluffend ja.

Er volgde nog meer mooi nieuws, want deze zomer mocht de groep aantreden bij de Toutpartout-familie en zou de muziek voortaan uitgebracht worden via Noisesome Recordings. Het eerste wat we daarvan zullen horen is een gloednieuwe ep die eind volgende maand zal verschijnen en op 19 oktober in de Muziekodroom zal worden voorgesteld.

Nude is de eerste teaser. Of die titel nu toeval is of niet, betwijfelen we, maar de jonge muzikante gaat op deze song nog een stapje verder in haar trouwhartigheid. De song wordt ondersteund door een zwoel jazzsfeertje die je alleen maar ’s nachts in een verlaten bar kan opsnuiven, maar het wordt achterna gezeten door Ilaydas snijdende stem en het onstuimige ritme dat de song naar een climax brengt. Een song waarmee ILA op één lijn komt te staan met grootse buitenlandse voorbeelden als Courtney Barnett, Aldous Harding (die weemoed) en (jawel) PJ Harvey. Mooier en meer rechtuit kan niet, hoogstaande klasse zijn de enige twee woorden die bij Nude passen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More