Home Singles HIJAZ – Drunken Greek (Zephyrus Records)

HIJAZ – Drunken Greek (Zephyrus Records)

by Bart Verlent

Wat krijg je als je jazzmuzikanten en een Irakese componist/oudspeler bij elkaar zet? Je krijgt Oosterese melodieën gecombineerd met improviseerde jazz. Dat is wat Moufadhel Adhoum, Chryster Aerts, Niko Deman en Ben Faes brengen met Hijaz. De muziek van dit viertal is gebaseerd op een dialoog tussen oud en piano.

© Hijaz

Voor het vijfde Hijaz-album Hijaz + Strings (dat in april verschijnt) heeft de band de wereld rondom zich geobserveerd gedurende de pandemie en de klimaat-crisis. Drunken Greek is hier de tweede single uit en een soort van crossover tussen Balkan en klezmer. Het nummer heeft een lange intro waar de Oosterse-invloeden hand in hand gaan met een jazzy vibe. Na vier minuten komt er wat klezmer op het hoekje kijken en wordt er een spanning opgebouwd naar stevige Balkan grooves.

In meer dan zeven minuten tijd worden we verschillende keren op het verkeerde been gezet en vallen we van de ene verbazing in de andere. Wat het verhaal is van de dronken Griek dat weten we niet, maar als het leidt tot zo’n boeiende compositie zijn we niet rouwig om die dronken uitval.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More