Home Singles HEYME FEATURING YEVA KUPCHENKO – Sick & Tired (Jezus Factory Records)

HEYME FEATURING YEVA KUPCHENKO – Sick & Tired (Jezus Factory Records)

by Jos Buersens

Reissues, remasters, remixen, anniversary editions, … je kan je voet niet uit de deur steken of je valt erover. Schaamteloos winstbejag of een edelmoedig streven naar een artistiek hoogtepunt, wie zal het zeggen.

Zo kwam er onlangs de 30th anniversary edition uit van Nevermind, iets wat een tienjaarlijkse traditie lijkt te worden als we het wereldwijde web mogen geloven. In de wandelgangen gaat het gerucht dat je op één van de tracks Kurt Cobain aan zijn hoofd zou horen krabben en zelfs even zou horen kuchen. Die versie van Smells Like Teen Spirit had je ongetwijfeld nog niet gehoord. Voor een schamele 190 euro kan je dan ook dit stukje muziekgeschiedenis al aan jouw platenkast toevoegen. Het feit dat Nirvana baby Spencer Elden je bij je aankoop van één van ’s werelds bekendste hoezen vermoedelijk tot in het diepste van zijn ziel zal verwensen, krijg je er gratis bij.

In het voorjaar van 2021 bracht voormalig Kiss My Jazzer Heyme Langbroek zijn derde soloplaat Moving On uit. Indien de lofwoorden van deze prachtige plaat aan jou voorbij zijn gegaan verwijzen wij je graag naar hier.

Nu, enkele maanden later, heeft ook Heyme Langbroek met album Moving On zijn eerste reis op de remix-trein gemaakt. In het geval van Heyme zijn we er echter vrij zeker van dat de eindhalte van deze hernomen muzikale reis die van de artistieke verrijking was en niet die van schaamteloos winstbejag.

Sick & Tired (Of Being Sick & Tired), overigens de derde track van Moving On, werd destijds door Heyme geschreven met vrouwelijke vocalen in het achterhoofd. Op het album zelf is het echter Heyme zelf die de zang op dit prachtige nummer voor zijn rekening nam, iets dat wij tot op heden nog altijd absoluut kunnen smaken.

Het was in zangeres Yeva Kupchenko dat Heyme uiteindelijk de stem vond die in zijn hoofd zat, en wij begrijpen volledig waarom. De stem van Yeva, die volgens ons wat lijkt op een mix van Chantal Acda en Lara Chedraoui, is bijzonder warm en vol van klank. En hoewel we voelen dat Yeva zeker de grandeur van de betere soulzangeres zou kunnen tentoonspreiden, weet ze haar stem perfect te doseren; op het nummer te enten én, net zoals Heyme, haar vocalen met een zekere notie van melancholie en subtiele neerslachtigheid over te brengen.

De slotsom van het verhaal is dat Yeva Kupchenko en Heyme met oeverloos respect voor de integriteit van het originele nummer, een schitterende nieuwe versie van Sick & Tired weet neer te zetten. Wat dan de betere versie is, laten we graag aan jou over. Voor ons zijn ze beiden prachtig, zonder meer!

Wij hebben je hieronder alvast van enkele relevante links voorzien om je van jouw aanschaf van de track en de volledige Heyme discografie te verzekeren.

HEYME: FACEBOOK/WEBSITE/BANDCAMP
JEZUS FACTORY RECORDS: FACEBOOK/WEBSITE/BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More