Home Singles FEMI KUTI & MADE KUTI – Pà Pá Pà / Your Enemy (Pias)

FEMI KUTI & MADE KUTI – Pà Pá Pà / Your Enemy (Pias)

by Bootsie Butsenzeller

De legende en grondlegger van de Afrobeat Fela Kuti is sinds ’97 al niet meer onder de levenden. Dit jaar in April moesten we ook z’n drummer en dus eigenlijk de uitvinder van die beat, Tony Allen afgeven.

Gelukkig zijn er nog de Kuti nazaten, zoon Femi en diens zoon Made, die nu de handen in elkaar hebben geslagen voor twee gelijktijdige albums die in februari het daglicht zullen zien en waarvan nu de singles worden gelost. De erfenis is dus verzekerd en zelfs letterlijk, want de albums worden uitgebracht onder de bannier Legacy+.

 Femi Kuti (Credit: Sean Thomas)

Femi komt op de proppen met Pà Pá Pà, en of dit nu een letterlijke vaderlijke ode is of gewoon een onomatopee laten we in het midden. Dat het een aanstekelijke groove heeft staat buiten kijf. Zonder elektronica en – oh gruwel – autotune (wat tegenwoordig gebruikelijk is in wat ze de “nieuwe generatie” Afrobeat noemen) slaagt Femi er toch in het genre een beetje te moderniseren, door z’n manier van zingen en het arrangement, compleet met Isaac Hayes’ Shaft drumintro én een snuifje James Brown.

Ook het politieke engagement van vaderlief komt tot uiting in de tekst, dansen en bewustwording in één, heerlijk!