Home Singles FEMI KUTI & MADE KUTI – Pà Pá Pà / Your Enemy (Pias)

FEMI KUTI & MADE KUTI – Pà Pá Pà / Your Enemy (Pias)

by Bootsie Butsenzeller

De legende en grondlegger van de Afrobeat Fela Kuti is sinds ’97 al niet meer onder de levenden. Dit jaar in April moesten we ook z’n drummer en dus eigenlijk de uitvinder van die beat, Tony Allen afgeven.

Gelukkig zijn er nog de Kuti nazaten, zoon Femi en diens zoon Made, die nu de handen in elkaar hebben geslagen voor twee gelijktijdige albums die in februari het daglicht zullen zien en waarvan nu de singles worden gelost. De erfenis is dus verzekerd en zelfs letterlijk, want de albums worden uitgebracht onder de bannier Legacy+.

 Femi Kuti (Credit: Sean Thomas)

Femi komt op de proppen met Pà Pá Pà, en of dit nu een letterlijke vaderlijke ode is of gewoon een onomatopee laten we in het midden. Dat het een aanstekelijke groove heeft staat buiten kijf. Zonder elektronica en – oh gruwel – autotune (wat tegenwoordig gebruikelijk is in wat ze de “nieuwe generatie” Afrobeat noemen) slaagt Femi er toch in het genre een beetje te moderniseren, door z’n manier van zingen en het arrangement, compleet met Isaac Hayes’ Shaft drumintro én een snuifje James Brown.

Ook het politieke engagement van vaderlief komt tot uiting in de tekst, dansen en bewustwording in één, heerlijk!

Dat engagement is uiteraard deel van de erfenis, want ook Made pakt uit met een politiek thema in Your Enemy.

Made Kuti (Credit: Ifeoma Kalu)

Het tempo ligt wat lager, maar daarom niet minder aanstekelijk en zonnig van sfeer. We zijn als Fela fan uitermate blij met deze verderzetting en kijken al uit naar februari. De winter komen we alvast door met deze twee singles die ons doen smachten naar heerlijke zomerfeesten.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More