Home ReviewsAlbum Reviews ABSTRACT INC. – Abstract Inc. (Zennez records)

ABSTRACT INC. – Abstract Inc. (Zennez records)

by Nicolas Van Belle

Abstrac Inc. is een instrumentaal sextet dat werd gevormd door Machiel Heremans. De band toont ons wat je muzikaal allemaal kan doen met twee saxofonisten. Enerzijds kunnen ze een contrapuntische positie innemen, anderzijds vullen ze mekaar net aan of neemt één van de twee een begeleidende rol in. De diversiteit in de kleurrijke composities, effecten en expressieve dynamische verscheidenheden, geeft een gevarieerd pallet aan kleuren. Machiel refereert naar zijn eigen composities als “verhalende muziek met een ruige kant”.

Abstract Inc. en Machiel Heremans zijn twee namen waar je nog niet eerder over las bij Luminous Dash. Machiel is het brein achter Abstract Inc. Van opleiding is hij jazzgitarist en vind je hem voornamelijk in het Brusselse. Naast zijn instrumentale studies volgde hij les compositie bij Kris Defoort. Nog voor Machiel zijn opleiding afrondde, richtte hij de band Abstract Inc. op waarvan het muzikale vertrekpunt zich vooral situeert in de symbiose van improvisatie en compositie. Behalve in zijn eigen project, speelt Machiel ook in andere muzikale bezettingen. Ook daar tast hij regelmatig muzikale grenzen af. Naast zijn activiteit als uitvoerende gitarist is hij zo medeoprichter van het Brusselse collectief BIC (Brussels Impro Collective). BIC organiseert evenementen en workshops waarin ze domein overschrijdende samenwerkingen combineren met vrije improvisatie als rode draad.

Abstract Inc. verscheen op 2 oktober bij Zennez records en bevat vier nummers, samen goed voor 32 minuten luisterplezier. We horen we een rijk versierde wereld van kleuren die getuigen van Machiels rijke verbeelding. Elk nummer is opgebouwd rond eenzelfde stramien van opbouw en afbouw met wederkerende elementen. Werken met een vaste songstructuur geeft vrij spel voor wat er tussen deze twee delen gebeurt. Het biedt de luisteraar ook een zekere houvast maar maakt hem ook nieuwsgierigheid naar wat er komen zal.

De ep bestaat uit twee delen. Het eerste deel, met Sequensmens en IV, voelt een stuk lichter en frisser aan dan de twee andere nummers Bemail en Revival. Of dit een bewuste keuze was weten we niet, maar het geeft wel een interessante variatie in klankkleur, textuur en arrangement tussen de composities en hoe ze hun plaats vonden op de ep.

Al bij al een heel interessante, gevarieerde en fijne ep van Abstract Inc.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More