Home Singles EYEMÈR ft. RYAN CASSATA – Reborn

EYEMÈR ft. RYAN CASSATA – Reborn

by Nel Mertens

Mijn hart, hoofd en ziel zijn verbonden met mijn lichaam. En laat ons dat als een essentiële basisbehoefte benoemen, net zoals veiligheid, eigenheid, geborgenheid, voeding en een dak boven ons hoofd. Voor sommigen is die verbinding met hun lichaam geen vanzelfsprekendheid.

Niet elke transgender persoon kan of wil voor top surgery kiezen, maar medische transitie kan wel de noodzakelijke vrijheid brengen. En dat is waarover Eyemèrs nieuwe single Reborn gaat. Arlo Devreese zit als muzikaal brein achter het indieproject Eyemèr en was één van de finalisten van Humo’s Rock Rally 2014. Eyemèr schreef de track een paar dagen voor hun mastectomie, als reflectie op het lange proces dat doorlopen moest worden om een ​​borstoperatie te kunnen ondergaan. Reborn gaat ook over die vrijheid die Eyemèr zelf hoopte te voelen direct na deze genderbevestigende operatie. In de bijhorende videoclip zien we 37 transpersonen die deze operatie ondergingen.

“Trying to accept this body as yours”, klinkt het krachtig en eigenlijk ook pijnlijk prachtig in de spoken words als intermezzo, die de smaak van tranen nalaten. Naast Devreeses breekbare, pure en melancholisch gestemde stem en donkere lo-fi sound horen we ook de Amerikaanse zanger en transgender activist Ryan Cassata – een belangrijke stem binnen de transgender gemeenschap. 

Raak, Eyemèr. Alweer.

Reborn is een track die je zal terugvinden op de aankomende ep Transition Town, die verschijnt op 11/2/2022.

Website / Socials

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More