Home Singles ELLEN SCHOENAERTS – Dit Is Ons Leven (PIAS)

ELLEN SCHOENAERTS – Dit Is Ons Leven (PIAS)

by Bart Verlent

In 2012 debuteerde Ellen Schoenaerts met met het lovend onthaalde album Feiten. Ze deed dat toen met haar vaste kwartet met Liesa Van Der Aa, Tijs Delbeke (Balthazar, Warhaus, Roosbeef) en Ephraim Cielen (Deadman Orchestra, IH8 Camera) en een resem gastmuzikanten waaronder Josse De Pauw en DAAU. Acht jaar later, heeft Schoenaerts de opvolger klaar. Waar het debuut voornamelijk geïnspireerd werd door muzikale helden zoals Jacques Brel, Nick Cave en PJ Harvey, heeft ze zich deze keer vooral laten beïnvloeden door het repertoire van Benjamin Biolay.

(c) joelle Van Autreve

Dit Is Ons Leven is de tweede single uit het nieuwe album Vrijblijvend Advies dat binnenkort verschijnt. In dit nummer schrijft Schoenaerts over haar kindertijd, toen ze op een strenge katholieke school de ondoorgrondelijke paden van God moest volgen en werd onderworpen aan gedragsregels die vaak alle logica tartten. Deze ervaring heeft haar in het latere leven de behoefte gegeven zich te bevrijden van externe verwachtingen en haar eigen pad te bewandelen. Ook is deze tekst heel toepasselijk voor haar leven in coronatijden, al werd het nummer geschreven voor er sprake was van het virus. Omdat ze zich sinds haar jeugd moeilijk kan confirmeren aan absurde logica, of beter, aan het gebrek aan proportionele logica, is dat een zeer problematisch gegeven.

Daarom is dit nummer ook voor haar een poëtische aanklacht tegen de wereld waarin we terechtgekomen zijn. Schoenaerts had in den beginne niets dan respect voor de maatregelen die werden genomen tegen het virus. Ondertussen zijn we zes maanden verder en is ze zich meer en meer bewust geworden van de enorme schade die momenteel aangericht wordt aan onze samenleving. Het aantal zelfmoordpogingen bij jonge mensen is de laatste maanden verachtvoudigd. Ouderen kwijnen weg in ouderlingtehuizen. Er is een enorme toename van huiselijk geweld. De armoede neemt explosief toe. Dromen van mensen zijn aan diggelen geslagen. Voor haar is de wereld veranderd in één groot laboratorium waarin de psychische en sociale schade stilaan onoverzichtelijk wordt.

Schoenaerts brengt haar tekst op vrij donkere koele electro. Wat toepasselijk is voor de inhoud van de tekst. De monotone drums zorgen er voor dat het nummer vrij log verder sleept. Gelukkig geven de warme strijker en de synth solo op het einde toch wat kleur aan deze intense song.

Dit Is Het Leven is een knappe compositie die er echt wel inhakt. Tekstueel en muzikaal gaat Ellen Schoenaerts met haar trio heel diep zodat het nummer ook enorm raakt. In de bijbehorende clip van Guido Verelst spelen Gregory Frateur (Dez Mona) en Fleur Pierets een kleine rol.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More