Home Singles DUDSEKOP – Brandstoake (Joost Noyelle Music)

DUDSEKOP – Brandstoake (Joost Noyelle Music)

by Carl Van Steenbrugge

Ok. Nog even samenvatten voor mocht het niet blijven kleven zijn. Dudsekop was oorspronkelijk nooit de bedoeling om door het leven te gaan als een klassieke band. Het was de bedoeling van Josh Fury (Congress, Liar, King Hiss…) om samen met Burt Hillemong (After All, Liar) een paar liedjes te schrijven en uit te brengen in een iets andere stijl dan die waarin ze tot dan toe uitblonken. Black metal is al een zeer specifiek genre en om het helemaal leutig te maken, zingen ze ook nog in het Iepers, een taal die voor de rest van de parking klinkt als Bavikhoves. Die eerste plaat Liksems uit 2022 werd ‘beiregoed’ ontvangen.

Na de allereerste single Koavezwort (2022) – volgens ingewijden betekent dat zo iets als erg zwart – ontstond het idee om er toch iets meer van te maken dan enkel een alternatieve yogasessie tijdens corona. Dudsekop kon een echte live-band zijn en dus moest er meer personeel toegevoegd worden om de repetitiekelder minder leeg te laten klinken. Bjorn Bossu (Darqo) – intussen vervangen door Tijs Verhelst (Her Fault) – Wouter Vandal (The RG’s/Scrape) en Nico Degroote (Whatever It Takes en Outcast) mochten na een geslaagd mondeling examen ook deelnemen.

In 2023 werden intussen al 3 songs gedropt als aperitief voor hun in 2024 te releasen, tweede album Wuk Emme Nog Van Leevn (vrij vertaald: is deze stoel bezet?) en nu is al enkele weken ook Brandstoake uitgebracht. Het lied gaat vermoedelijk over de koude winterdagen en de sneeuwwitte landschappen met winterslapende beren en maretak. Maar dat kan een foute interpretatie zijn.

Maar los van de tekst is ook de muziek opnieuw geweldig. Eigenzinnige en compromisloze black metal met de gebruikelijke screams en onvoorstelbaar gevaarlijk klinkende grooves. Met plots herkenbare clean gezongen ondertitels, iets over geen kompas. Brandstoake is even bezeten als de rest van hun werpsels.

Wij kijken dan ook met veel goesting uit naar het album.

Wuk!

Spotify Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More