Home Singles DRIFTWD – Bonfire

DRIFTWD – Bonfire

by Nel Mertens

Ze noemden zich vroeger weleens Driftwood maar tegenwoordig kennen we de Belgisch-Amerikaanse samenwerking rond artistiek duo architect-muzikant Sam De Bock en muzikant-componist Patricia Vanneste (viool – Sohnarr, Hydrogen Sea, ex-Balthazar) onder hun alias DRIFTWD.

Vanneste kleurt hun sound met zijn melodische expressie die samen met De Bocks collageachtige benadering harmonieuze tracks doet ontstaan, die doen denken aan het werk van zowel Massive Attack, Tricky en Lamb als Mark Lanegan.

Na hun goed onthaalde debuutalbum Only Fighters Left Behind (2020), laten ze weten dat hun tweede album bijna klaar is. En daaruit krijgen we alvast Bonfire als teaser te horen. Het nummer werd net na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne geschreven en komt dan ook binnen als een mokerslag.

Deze nieuwe single maakt meteen duidelijk dat die nieuwe plaat er eentje zonder omwegen, zonder compromissen zal zijn. Zowel niet in de songs als wat de line-up betreft. Want intussen werd hun samenwerking versterkt met absolute wereldtoppers als Joey Waronker (drums, percussie – Beck, Atoms For Peace, Thom Yorke, R.E.M.), Timothy Lefebvre (bas – David Bowie, Elvis Costello, Sting) en Donny McCaslin (David Bowie, Sun Kil Moon) en zetten ze dus een heel eigen topsound neer in dit eerste voorsmaakje van het album.

Bonfire is opnieuw zo’n architecturaal sterk bouwwerk, waarbij cadans en ritme de puzzelstukken zijn die door de viool aan mekaar geregen wordt. Dreigend en irrationeel taalgebruik verklanken dreigende spanning. Frontman De Bock bezingt de schizofrenie en normvervaging bij oorlogsvoering, die door Vanneste op viool wordt beantwoord, ondanks het besef dat een ‘schone oorlog’ niet bestaat. Naar het einde toe, bouwt de track op tot een apocalyptisch vuile apotheose. Een donker kunstwerk, dat ineen lijkt te storten, van zodra de laatste noot gespeeld is.

Bonfire is digitaal verschenen en is het eerste nummer van het aankomende DRIFTWD-album dat in september / oktober verschijnt.

Wil je DRIFTWD live aan het werk zien? Met 8 muzikanten op het podium, waarvan 2 drummers en 2 bassisten, beloven de live shows een avontuur te worden waarbij experiment, improvisatie en energie bovenaan de lijst staan. Joey, Timothy en Donny komen speciaal voor deze tour uit Amerika overgevlogen. Ze worden vergezeld door drummer Steven Van Gelder (Geike, Hydrogen Sea), gitarist Artan Buleshkaj (HAST, Anemic Cinema) en bassist-toetsenist Sander Verstraete (Warhaus, Tamino).

Noteer alvast deze tourdata:

03/10 — Wintercircus, Gent
04/10 — AB, Brussel
05/10 — Wilde Westen, Kortrijk
06/10 — Trix, Antwerpen
10/10 — CCHA, Hasselt

Website – Facebook – Instagram – YouTube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More