Home Singles DORIAN DUMONT – Windowlicker (W.E.R.F. Records)

DORIAN DUMONT – Windowlicker (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

Toen Dorian Dumont in 2021 zijn album APHEXionS releasede waren wij daar best enthousiast over. Voor wie nog niet geboren was toen: op dat album presenteerde Brussel/Franse pianist Dumont eigen pianosolo interpretaties van nummers van electrowizzard Richard David James, in de wandelgangen ook wel bekend als Aphex Twin. Niet evident vonden we toen want wat blijft er nog over van elektronische muziek als je alle toeters, bellen, filters en effecten weg stript? Toch nog heel wat, zo bleek.

En dat moet ook Dumont gevonden hebben want ziedaar, in 2024 presenteert hij een vervolg op dat album. Hij noemde het to the APhEX (benieuwd hoeveel andere woordspelingen de man nog gaat bedenken).

Uit dat album krijgen we de single Windowlicker. Een nummer oorspronkelijk uit 1999 waarvan vooral de meer dan 10 minuten durende videoclip vol kronkelende, halfnaakte vrouwen en vuilbekkende, opgehitste mannen furore maakte. Dumonts versie begint ingetogen maar versnelt halverwege terwijl de modulaties elkaar opvolgen. Op het einde van het nummer verlaat hij definitief de melodische lijnen uitgetekend door James om zich te buiten te gaan aan een waterval aan noten die als een verfrissende douche neerdwarrelen uit je luidsprekers.

Overleeft Windowlicker zonder beats, al dan niet kreunende stemgeluiden, blips, beeps en effectbatterij? Ja, maar enkel omdat Dorian Dumont er iets helemaal anders van maakt. De basis akkoordensequentie blijft min of meer behouden maar Dumont maakt er iets van dat het eerst niet was. En da’s prima. Het origineel dient louter als skelet waar de pianist een volledige charcuteriewinkel rond drapeert.

Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More