Home Singles DE LAATSTE MATCH VAN IVAN LENDL – Kristina

DE LAATSTE MATCH VAN IVAN LENDL – Kristina

by Nel Mertens

Met hun nieuwe single Kristina, brengt De Laatste Match van Ivan Lendl een feit dat nog steeds actueel is. Bandlid Steve Lacourt componeerde het samen met Koen Buyse (Zornik) en leverde de tekst aan en zette dit sonisch in scene met de Lendl-muzikanten Lander Segers, Peter Marchal, Geoffrey Heyrbaut en Tim Janssen.

Kristina vertelt het verhaal van de atlete Kristina Timanovskaya, die ontsnapte uit de handen van de Wit-Russische overheid op de luchthaven van Japan. Ze zou  op 2 augustus 2021 tijdens de Olympische Spelen in Tokio deelnemen aan de 200 meter sprint. Ze gaat rotsvast voor het erepodium, maar in plaats daarvan staat ze om een heel andere reden plots in de schijnwerpers…

Nadat ze weigert om uit te komen op de 400 meter, een discipline die niet de hare is, en haar ongenoegen uit op Instagram, wordt ze onder dwang teruggestuurd naar haar thuisland. De 24-jarige Wit-Russische atlete weigert – uit angst dat ze in de gevangenis zou belanden – aan boord te gaan van een vlucht uit Japan. Met de hulp van Google Translate en de Japanse politie weet ze te ontsnappen op de luchthaven van Tokio. Sindsdien woont ze in Warschau. Het nummer vertelt haar verhaal, vanuit het standpunt van de Japanse politieman.

De Laatste Match van Ivan Lendl laat zich inspireren door de jaren 80 en 90, waarbij bands als The Cure, Pixies, Ultravox maar evenzeer Doe Maar en Spinvis hun sporen achterlaten in hun eigen weemoedige popsound. De zangstijl doet dan weer vaak denken aan die van Frank Vanderlinden (De Mens) of Stijn Meuris (Noordkaap).

“Loop maar door, de lucht is blauw. Niet in Warshau”

Een strakke baslijn en pittig fris ritme aan de start van Kristina, wordt vergezeld door overstuurde gitaar, die na enkele seconden de track in weidse openheid brengt.

“Kristina, geef je handen, neem de benen”

De onzekerheid, de spanning, het gevoel van onrust sluimert, zonder we er erg in hebben, maar brengt na het tweede refrein ook plaats voor rust en verlossing.

“Kristina, kom hier dat ik je loslaat”

De meerstemmige zang zorgt voor een geruststellende sfeer in dit dynamisch energieke powerpopnummer.

“Hier ben je veilig”

We raken niet zo snel enthousiast over Nederlandstalige popsongs, maar De Laatste Match Van Ivan Lendl slaagt er toch steeds weer in! We are earcatched…
Kristina heeft zich bij deze volledig onder onze huid genesteld.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More