Home Singles DE DELVERS – Onder De Vloer (Wagonmaniac Music)

DE DELVERS – Onder De Vloer (Wagonmaniac Music)

by Nel Mertens

Het hart blijft centraal staan bij De Delvers. Zowel in hun visuals, hun rake sound en hun hartverscheurende teksten. Ook met hun nieuwe single schieten ze alweer een pijl (of kogel) recht door ons meest beminde orgaan.

De Belgische bands die plots naar hun moedertaal overschakelen, zijn bijna niet bij te houden. Maar de Delvers doen het al de hele tijd. Donker, pekzwart en dreigend.

Hun geprezen debuutalbum is ondertussen vier jaar oud, elk nummer uit het hoofd en hart geleerd en het cd-tje ondertussen zwartgedraaid. Dringend tijd voor een nieuw album dus, en dat komt er heel binnenkort aan.

Als donkere aperodip van het nieuwe album, krijgen we alvast de single Onder De Grond te horen. In een eigenzinnige mix van postpunk, new wave en donkere Belpop, horen we daar naast Dries Emmerechts (zanger-gitarist), Laurens Primusz (gitarist-zanger),  Silke Verslype (toetseniste-zangeres), Tom Kets (bassist-zanger) en Menno Buggenhout (gitaar, beats, sounds), ook Rene Hulsbosch van de iconische Limburgse postpunkband Struggler een eindje meebrullen.

Een aanhoudend bonkend ritme, dreigend snaarwerk dat haaks inhakt op de toetsen die voor het eerst af en toe de psychedelische kant uitgaan… een complexe opbouw die er ons toch geen seconde van weerhoudt om volledig in het nummer meegezogen te worden.

“Onder de vloer van deze wereld wonen mensen die niet voldeden. Hoor ze bonken. Wanhoopskreten. Voor het bovenland niet genoeg bewezen.”

Een nummer met betekenis – uiteraard – en al zeker vanuit hun thuishaven Boom (Noeveren): een plek die zweeft tussen de decadentie van Tommorowland en tegelijk één van de hoogste armoedecijfers van Vlaanderen noteert.
De Delvers geven met Onder De Grond  een stem aan iedereen die aan de kant wordt geschoven in de altijd maar groeiende prestatiemaatschappij.

“Ze worden vergeten”, klinkt het aan het eind. Dit nummer maakt dat bijna onmogelijk.
Ons hart voor De Delvers! En niet alleen voor de betekenisvolle inhouden, maar vooral ook om hun keuze voor een heel eigen muzikale identiteit, hun warmte in duisternis, de bonzende bassen.

Onder De Vloer zal je binnenkort terugvinden op het tweede album van de Delvers, Hart In Neonlicht, dat in november verschijnt bij het Gentse label Wagonmaniac Music.

Website Facebook 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More