Home ReviewsAlbum Reviews MARBLE SOUNDS – S/T (Mayway Records)

MARBLE SOUNDS – S/T (Mayway Records)

by Bart Verlent

Het is vier jaar geleden sinds het laatste album van Marble Sounds, The Advice To Travel Light, verscheen. Ondertussen bracht Pieter Van Dessel het album Trace – Outtakes Vol. 1 (met nummers die dateren ten tijde van The Advice To Travel Light maar het album niet haalden) en Recast – Outtakes Vol. 2 (met songs die nergens een plaats vonden) uit. Vorig jaar kondigde hij aan dat de band het vertrouwde label Zealrecords zou verlaten en dat de nieuwe plaat ging verschijnen bij Mayway Records.

© Marble Sounds

Van Dessel nam zoals altijd de productie voor zijn rekening maar deze keer met David Poltrock als coproducer. Samen plaatsten ze drie piano’s op een podium: een vleugelpiano, een zelfspelende vleugelpiano en een zelfspelende buffetpiano, beide aangestuurd via laptop. Een unieke manier van werken.

De essentie van het geluid werd vooraf bepaald waardoor dit het meest homogene Marble Sounds album is geworden tot nu toe. Een echte plaat en geen verzameling van songs. Binnen dat kader tastte hij de muzikale grenzen af, van het aan Air verwante elektronische geluid tot de neoklassieke toets.

We horen een Bulgaars op het album en de jonge dochters van Van Dessel mochten ook meedoen. Marble Sounds pakte altijd al uit met brede arrangementen en die gaan op deze plaat nog breder.

Vanaf opener Quiet worden we meegezogen in het nieuwe geluid van Marble Sounds dat nog intenser, nog pakkender is dan voorheen. In elke song wordt een mooi, kleurrijk klankenpalet neergelegd waarin we alle kleuren van de regenboog zien en waar Van Dessel en co een dromerig aquarel mee maken dat ons doet wegdromen naar een andere wereld.

We waren al van onze sokken geblazen door de prachtige singles (Quiet, Never Leave My Heart, Axolotl en The Ever After) maar heel het album is een meesterwerk!

Tien blinkende parels die blijven schitteren van begin tot eind en waar je na elke beluistering iets nieuws in ontdekt. Van Dessel en zijn kompanen hebben de lat zeer hoog gelegd voor zichzelf en dat levert een prachtig album op van heel hoog niveau.

Er staat op deze plaat ook een instrumentaal nummer, My Initial Intentions. Een sublieme track die van de hand van Nils Frahm had kunnen zijn. Wat een gevoelig melancholisch stuk muziek is dit! Ook Priorat is zo’n verbluffend stuk. Knappe arrangementen, en een geweldige songstructuur… een beetje bombastisch maar zonder te overdrijven.

In de persmededeling wordt gesproken over het Magnum Opus van Marble Sounds. We kunnen het daar alleen maar volledig mee eens zijn. Hoe deze band dit kan overtreffen weten we niet, maar dat zijn zorgen voor later. Wij kijken alvast uit naar de concerten die de band zal geven op:

05/11 – Cactus, Brugge
06/11 – Ancienne Belgique, Brussel
13/11 – De Roma, Borgerhout
15/11 – Het Depot, Leuven
16/11 – De Casino, Sint-Niklaas
22/11 – Handelsbeurs, Gent

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More