Home Singles BROEDER DIELEMAN – De Koeter

BROEDER DIELEMAN – De Koeter

by Ann Cnockaert

Broeder Dieleman is de artiestennaam van Tonnie Dieleman, een Nederlandse singer-songwriter uit Axel die zingt in het Zeeuws. De Koeter is de opvolger van De Eerste Knecht en samen vormen de liederen een muzikale ansichtkaart over een boerderij in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, begin 20ste eeuw.

Tonnie Dieleman /foto Mechteld Jansen

De Koeter is, net als De Eerste Knecht, geïnspireerd op een verhaal van Leo Bootsgezel uit 1923.
Dieleman legt uit: “De Koeter, of koeienwachter, was een kind dat de koeien weidde langs de dijken. Koeters werden van school gehaald om mee te verdienen voor het gezin. Zij waren de sloofjes van de boerderij, moesten allerlei klusjes doen en werden vaak als voetveeg behandeld. Wanneer de koewachters dan eindelijk van het hof af mochten om de koeien te hoeden was er tijd om in het prachtige landschap appels te stelen, te vissen, en te stropen met andere Koeters uit de omgeving.
Net als cowboys in Amerika en herders in Oostenrijk hadden de koeienwachters een eigen, …unieke jodel waarmee zij aangeven aanwezig te zijn in het landschap.”

Niet alleen is deze jodel in De Koeter te horen, maar troubadour Dieleman zingt ook over de Koeter die een hekel heeft aan de eerste knecht waarbij hij verwijst naar de vorige single.

Facebook – Instagram 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More