Home Singles AND THEY SPOKE IN ANTHEMS – Women In Charge (Huis Mortier Records)

AND THEY SPOKE IN ANTHEMS – Women In Charge (Huis Mortier Records)

by Bart Verlent

Voor Arne Leurentop van And They Spoke In Anthems is 5 blijkbaar een magisch cijfer. Tussen zijn debuutplaat June uit 2014 en opvolger Money Time zaten vijf jaren stilte. Het was dan ook logisch dat we opnieuw vijf jaar moeten wachten op het derde album Still dat in 2024 in de rekken zal liggen. Vroeger hoeft dat voor Leurentop niet te zijn.
Op deze derde worp staan verdieping, verstilling en vernuft centraal. Het zal ook Arne’s meest persoonlijke plaat worden.

© And They Spoke In Anthems

Leurentops wereld werd danig dooreengeschud toen zijn twee beste vrienden kort na elkaar plots stierven. In een poging dit verlies een plaats te geven begon hij te schijven. Hij probeerde zijn emoties om te zetten in klanken die op hun beurt liedjes werden. Arne ging op zoek naar de essentie, de fundamenten van zijn bestaan, in de wetenschap dat muziek kan troosten.

Op de nieuwe plaat werkte hij samen met Jan Dhaene (Ansatz Der Maschine) op drums, Maarten Flamand (The Antler King) op gitaar en Tim Vandenbergh (Jackobond, Sukilove,…) op bas. Zij vergezellen hem ook als hij de plaat live gaat brengen. Voor deze langspeler strooit Leurentop met referenties naar Andy Shauf, Neil Finn, Wilco en Villagers.

Woman In Charge schreef Arne in Nieuw-Zeeland waar hij met zijn twee dochters en lief anderhalf jaar met een caravan door het land trok. In die periode was Jacinda Ardern de premier van Nieuw-Zeeland en Leurentop had het gevoel dat hij bij haar in veilige handen was. Het nummer is dan ook een ode aan Ardern, want als er meer politici zouden zijn zoals zij, dan zou de wereld – volgens Arne – een betere plek zijn.

Niet alleen de premier heeft het nummer beïnvloed, ook een zekere Neil Finn vibe zweeft doorheen dit prachtige nummer. Er wordt gegoocheld met warme klanken en mooie backings die deze song naar een hoger niveau tillen.

Vijf jaar stilte heeft Arne goed gedaan dat horen we aan dit sublieme pareltje.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More