Home Singles ABSTRACT INC. – Martial Lawn (ZenneZ Records)

ABSTRACT INC. – Martial Lawn (ZenneZ Records)

by Björn Comhaire

Hevig naar beneden scrollend doorheen de Facebook pagina van Abstract Inc., keerden we terug naar de begindagen van de band in 2017. Een groep muzikanten van de jazzy denominatie die, en dit concluderen we op basis van vergaand antropologisch onderzoek, graag eens van vestimentaire stijl verandert. Begonnen met een “boys next door”-look, doorliepen ze in 2021 een ietwat gekostumeerde fase om zich heden ten dage in overalls in de wereld te verplaatsen.

In 2020 was er de redelijk naamloze ep, in 2022 de live single Groefje en op 13 oktober 2023 verschijnt het eerst album Goodbey Big Idea. En een album release vraagt – of heilige wetten van de muziekindustrie – om een smaakmaker en dat is deze hier: Martial Lawn.

Machiel Heremans (gitaar), Abdel Jednak (alt saxofoon), Joos Vandueren (tenor saxofoon), Leonard Steigerwald (piano & Rhodes), Otto Kint (contrabas) en Daniel Jonkers (drum) vullen makkelijk een podium met hun melodieuze jazz.

In het eerste deel van Martial Lawn klinkt de band als een trio eerder dan een sextet. De piano van Steigerwald geeft het melancholische akkoordenschema aan, Jonkers drumt tegentijden alsof ze in de uitverkoop staan, en de prachtige gitaarklanken van Heremans krijgen vrij spel. In het tweede deel gaat het crescendo en komt de kracht van de zeskoppige bezetting pas helemaal tot zijn recht. De gecontroleerde chaos slaat toe. En daar gaat dit nummer ook over: de complexiteit van het leven in de 21ste eeuw en onze zoektocht naar manieren om binnen die chaos en overprikkeling toch een comfortabel leven te leiden met een rustpunt hier en daar. Helemaal rustig wordt het nooit.

Martian Lawn is een erg straf nummer met een erg straffe videoclip, uitchecken is de boodschap!

FACEBOOK / INSTAGRAM / BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More