Home ReviewsAlbum Reviews ZWANGERE GUY – BRUTAAL (Top Notch).

ZWANGERE GUY – BRUTAAL (Top Notch).

by Bram Langmans

Met de drukke feestdagen achter de rug willen wij graag nog enkele onbesproken gebleven muzikale pareltjes uit het vorige jaar onder de loep nemen. Zo moeten wij het nog hebben over het begin december verschenen BRUTAAL – negen maanden na Wie Is Guy? de tweede worp van Zwangere Guy voor 2019 – en om maar meteen met de deur in huis te vallen: die is wat ons betreft nog beter dan zijn alom bejubelde voorganger.

BRUTAAL voelt namelijk aan als een authentieke terugkeer naar de roots en heeft als album ook een overkoepelende samenhang en integriteit die wij op Wie Is Guy? hier en daar toch een beetje vonden ontbreken.

De beats op BRUTAAL zijn stuk voor stuk pareltjes waarin de jazzy old school vibe overheerst, al gaat het er in Guttergang dankzij Rare Akuma toch best wel een heel pak moderner en vooral ook harder aan toe, en is titel-track Brutaal duidelijk meer een poppy urban trapper van het soort waar Yseult dezer dagen in grossiert. Het kan dan ook niet verbazen dat laatstgenoemde – samen met Blu Samu – een glansrol krijgt toebedeeld in die song en dat de beat van het nummer werd verzorgd door Har2nok.

Verder zijn ook schoon volk als Alexander Lustig, Stab, Yung Umbro en de onovertroffen Peet van Le 77 verantwoordelijk voor de beats op BRUTAAL en deed Astrofisiks de mix en edits. Narco Polo, Fat Windjacks, Sticks, STIKSTOF en alweer Peet maken tenslotte ook nog de lijst van features compleet.

Dat onze noorderburen daarbij zo goed vertegenwoordigd zijn zal ongetwijfeld ook wel iets te maken hebben met ZG’s platenlabel en de op handen zijnde invasie van Nederland die voor 2020 op de agenda staat; maar het moet gezegd: dat zorgt ook wel voor een fris geluid en voor geïnspireerde flows van een hoog niveau.

Als je bovendien weet dat Sticks ooit met Opgezwolle één van de belangrijkste inspiratiebronnen was voor het toen nog piepjonge STIKSTOF, dan kunnen wij alleen maar vaststellen dat met het knappe Ellebogenwerk de cirkel mooi rond werd gemaakt.

Met BRUTAAL bevestigt Zwangere Guy dus niet alleen, maar toont de Brusselse hiphopper ook dat hij op zijn best is wanneer hij gewoon compromisloos zijn eigen ding doet. Waarvoor dank.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More