Home ReviewsAlbum Reviews ZEMENT – Rohstoff (crazysanerecords)

ZEMENT – Rohstoff (crazysanerecords)

by Patrick Van Hauwaert

Het Duitse duo Zement is met Rohstoff reeds aan hun derde langspeler toe. Volgens het perspraatje is het een zeer evenwichtige plaat geworden en meteen ook nog eens de beste in het rijtje tot nu toe. En het moet ons van het hart, na een eerste beluistering kunnen we dat volledig beamen. Rohstoff is de moeite.

Zement zit diep geworteld in de krautrock maar uiteraard pikken ze ook heel wat andere invloeden mee. De muziek scene bleef niet stilstaan de voorbije 50 jaar en dat is ook duidelijk merkbaar. Verder ontdekken we gaandeweg dat ze niet alleen beïnvloed werden door de Duitse scene, ook de Franse heeft duidelijke sporen nagelaten. Heel af en toe hoor je de typische Jean-Michel Jarre invloeden in de muziek doorsijpelen en worden er, ondanks de toch wel strakke Duitse ritmiek, pogingen gedaan om het geheel af en toe wat frivoler te laten klinken.

Overheersend is uiteraard de zo typische Motorik-beat. De drums zijn bij krautrock steeds de drijvende kracht geweest en ook voor Rohstoff is dat duidelijk het geval. Nummers als Sein of Soil leunen heel duidelijk aan bij de oudere Duitse scene waarbij Sein zelfs neigt naar Autobahn van Kraftwerk. Een eerste teken dat er ook andere invloeden zijn horen we op Kleiner 3, waar enkele typische exotica geluiden de track inzetten. Tussendoor horen we een terugkerende sequence die ons doet denken aan die eerder genoemde Franse muzikant.  

Op Zunder nemen ze voor de tweede keer de vocoder bij de hand en vullen ze de track aan met spookachtige sax die ons terugvoert naar de jaren 80. Ecke 54 gaat volledig los met zeer atypische drumpartijen en een staccato sax die het strakke ritme moeten bewaren. Afsluiter Atem, laat ons nog één keer genieten van een traditionele krautrocktune zodat we het nooit meer vergeten hoe geweldig eenvoud kan zijn in de muziek.

Rohstoff is dan wel niet de nieuwe klassieker binnen de hedendaagse krautrockrevival, Zement heeft er met deze plaat wel zijn plaats meer dan verdiend. Op termijn zullen we wel leren of deze revival meer dan een gimmick is of niet, maar ondertussen kunnen de liefhebbers van het genre volop genieten van alweer een nieuw album binnen het genre.   

Mr Blue Boogie

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More