Home Belgisch YURT – A Simple Plan (bwaa.).

YURT – A Simple Plan (bwaa.).

by Björn Comhaire

YURT – A Simple Plan (bwaa.)

Mensen die af en toe naar Grace & Frankie kijken op Netflix, kennen ongetwijfeld de “yurt”: een ronde tent die door steppe nomaden als leefruimte gebruikt wordt. Sinds kort is Yùrt ook de naam van een nieuwe Gentse groep rond Brecht Plasschaert (Marble Sounds). Plasschaert verzamelde voor zijn nieuwe band een indrukwekkende groep bekwame muzikanten rond zich bestaande uit Thomas Oosterlinck, Rob Banken, Steven Delannoye, Thomas Mortier, Mattijs Vanderleen, Rozanne Descheemaeker en Toon Van Baelen.

Samen brengen ze nu een ijzersterke eerste single en videoclip uit. A Simple Plan drijft op de aanzwellende en wegebbende golven van een geloopte sample van een Russisch mannenkoor met daarbovenop het geluid van klarinetten en een trombone. Van bij de eerste noten ademt het nummer een onheimelijke, bedreigende sfeer. Omdat het geen refrein/strofe opbouw kent, blijft die sfeer ook voortdurend hangen. Alsof er elk moment iets ergs gaat gebeuren. Je wacht op de catharsis, maar die komt er niet. Bovenop dat klanktapijt wandelt de stem van Oosterlinck. Ook hij klinkt net iets afstandelijker… hij is er wel maar eigenlijk is hij er ook niet.

De bijhorende videoclip is een compilatie van beelden uit een Japanse anime Aku no Hana (Flower of evil). Ze sluit perfect aan bij de muziek en versterkt het gevoel van vervreemding. Staat er een drama te gebeuren of is het eigenlijk al gebeurd en kijken we naar flashbacks? Zien we de realiteit of zien we een fictieve wereld in het hoofd van de protagonist? Sterk, heel sterk!

Vraag je je ook af hoe Yùrt live klinkt? Dan kan je hen op 12 maart aan het werk zien tijdens de voorstelling van hun eerste ep Yùrt in de Handelbeurs in Gent.

FACEBOOK

YURT IN DE HANDELSBEURS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More