Home Grensverleggers Uitheems Geduister #20

Uitheems Geduister #20

by Nel Mertens

Terwijl elk van ons loyaal zijn begeerte uithongert, is dit dé plek om taboeloos op te gaan in volledige bevrediging. Op muzikaal vlak althans. Met het Uitheems Geduister van Shaârghot, Architects Of Grace, Bela Goosy, Minuit Machine, Grey Phosphor, Katie Kruel, Dune Messiah en een bijzondere release van R3_records met werk van Trisomie 21, Crying Vessel, La Mécanique, Fad Gadget, Egoprisme en P1/E.

SHAÂRGHOT

Het is nog even aftellen tot 8 februari vooraleer hun nieuwe album The Advent of Shadows er is, maar ondertussen laat de Franse industrial/metal/elektropunkband Shaârghot alvast niet na ons te teisteren met teasers.  Deze week kregen we Extract #6 – Rage. Deze keer nemen aritmische, mysterieuze klanken ons op sleeptouw, waarna een beat ons verder drijft in de mystieke wereld van Shaârghots schaduwen. Ze maken er een verslaving van, want ook Extract #7 – Shadows volgde al snel, waarbij de typische sound van Shâarghot door merg en been van alle schaduwen snijdt.

Hun releaseparty is gepland op 8/2 in Petit Bain in Parijs.

Facebook / Soundcloud

ARCHITECTS OF GRACE

Na een stilte van zeven jaar, heeft Duncan Roberts binnen zijn soloproject Architects Of Grace een nieuw album uit bij het label Out Of Nowhere: Horizons. Deze negende release viert ook de tiende verjaardag van de debuutsingle Hot White Sun (2009) van de Londense band, die wel eens vergeleken wordt met The Jesus and Mary Chain, Peter Murphy, Joy Division en Nine Inch Nails. Muziek verdronken in schoonheid en diepte!

Facebook / Website / Instagram / YouTube / Twitter / Bandcamp

BELA GOOSY

De Fransman Bela Goosy gaf vorige week zijn nieuwe album Decrepit Old Crooner cadeau en doet er deze week een videoclip bij het nummer Hit The Mark bovenop.

Black ’n yellow-beelden uit de havenwereld vergezellen het zwarte nummer, waarbij ‘No time for mercy, no time to cry’, somber uit zijn yellow submarine klinkt …

Facebook / Bandcamp

MINUIT MACHINE

Minuit Machine is het Franse synth / minimal waveduo, opgericht door Hélène de Thoury in 2013. Amandine Stioui zocht op dat ogenblik een muzikaal project met een ziel en stuurde haar demo van Agoraphobia naar Hélène (die we ook kennen van haar solo-project Hante).  De rest gebeurde vanzelf…

Dark Veil Gothic beschreef dit duo enorm passend als ‘de perfecte muzikale match tussen Hélène’s geluiden en Amandine’s stem, als een delicate darkwave-hand in een verpletterde fluwelen coldwave handschoen.’

Na hun ep Blue Moon, de lp’s Live & Destroy en Violent Rains trokken de dames Europa door om hun straffe, doch rakende muziek te brengen. En ze brengen nog meer: in mei komt er namelijk een nieuw album uit, waarna ze opnieuw touren. Dan kunnen wij alleen maar hopen dat daar ook een Belgische tussenstop bij zit!

Facebook / Bandcamp Instagram

GREY PHOSPHOR

Het trio Grey Phosphor uit Ravensburg (DE) zag het licht in 2012. De drie punkrockers voegden software synths toe aan de ‘klassieke’ punkrock setting van drums, bas en gitaar en creëerden een eigen melancholische mix van postpunk en elektropunk. Na hun debuutep Achtung! Achtung! en de digitale release van Early Works 2012 – 2014 hebben ze nu een nieuwe ep klaar. Met de titel Tanzalarm! zijn de verwachtingen hoog. En de postpunk / wave / goth / synthiepunkband deed er alles aan om deze in te lossen met drie nieuwe nummers. Tanz! is een hoog energetisch uptempo nummer. Bij Alarm horen we meer postpunkinvloeden met een sterk aanwezige gitaar, net zoals Ganz Weit Weg. Jammer genoeg klinkt dit vocaal niet zo sterk en is het geheel een afkooksel van nummers en sounds die we al zo vaak eerder hoorden.

Facebook / Bandcamp

KATIE KRUEL

Rotterdamse frontvrouw Nathalie Houtermans lijkt wel de hogepriesteres van haar band Katie Kruel. De ene keer vol ongenaakbare controle, maar even goed grommend en krijsend. Het motto van de band is ‘langzaam komt altijd harder aan’. En daar vinden ze vaak een knap evenwicht in: logge maar snoeiharde gitaarrifs, trage maar zwaar beukende ritmes en de zwoele stem van Nathalie.

Op 15/2 brengt Katie Kruel hun nieuwe plaat 2 The Rise And Fall Of Cannibal Planet bij het label Seja Records. Een wandeling over Cannibal Planet biedt een muzikale inkijk in levens van mensen die elkaar gebruiken, misbruiken en mishandelen, maar soms, heel soms, is er ook een glimp op te vangen van onderlinge verbondenheid, weten geliefden elkaar te vinden. Met dat laatste wordt duidelijk dat het album thematisch misschien wel loodzwaar is, maar zeker niet zonder hoop dat er nog verandering mogelijk is.

De releaseparty vind plaats op 15 februari 2019 op Vessel 11 in Rotterdam en belooft een avond voor liefhebbers van hypnotiserende klanken van het luide soort, want ook Teenage Slaves of Satan en kunstenaar/muzikant Joan van Barneveld (Viberider) zorgen voor muziek. Daarnaast wordt er een soundscape gepresenteerd van Thijs Meindertsma van het internationale psych-doom gezelschap Ayahuasce Dark Trip en wordt er werk van Silvia B. geprojecteerd.

Facebook / Website / Twitter / Instagram

DUNE MESSIAH

Dune Messiah’s nieuwe album Moments Of Bliss komt er op 29 maart (bij de labels Third Coming Records en [aufnahme + wiedergabe]).  Deze week kregen we de eerste single met videoclip te zien van de Deense dark romantic neofolkband: Silence And Surrender is een nummer met heerlijke ritmes en door merg en been snijdende violen, waartegen de stem van Magnus Westergaard donkerzacht, maar soms even scherp aftekent.

Je kan het album nu al bestellen in digirelease, op cd, cassette of vinyl in presale.

Facebook / Bandcamp

R3_RECORDS brengt RE:VISION uit

R3_Records is een nieuwe onderneming van het team achter Rule of Three. Hun eerste uitje is een reeks unieke releases die de geschiedenis van de wereldwijde underground Post-Punk, Darkwave, Coldwave en Gothic-bewegingen vieren. Ze brengen exclusieve, nieuwe versies van zeldzame underground tracks. Op hun re:vision3 volume.001 vind je dus drie nieuwe, unieke covers: The Last Song van Trisomie 21 werd door Crying Vessel onder handen genomen. La Mécanique nam Lady Shave van Fad Gadget onder handen en Egoprisme ging aan de slag met 49 Second Romance van P1/E.

Deze ep is beschikbaar via bandcamp.

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More