Home ReviewsAlbum Reviews YURI HONING ACOUSTIC QUARTET – Bluebeard (Challenge Records).

YURI HONING ACOUSTIC QUARTET – Bluebeard (Challenge Records).

by Björn Comhaire

We zijn natuurlijk wel wat gewoon in België als het om jazz in al zijn vormen en gedaantes gaat. Dat nogal wat bands daarbij de bakens van het genre opzoeken zorgt ervoor dat het misschien lijkt alsof er geen “middle-of-the-road jazz” meer wordt gemaakt. Niets is natuurlijk minder waar.

(c) : Challenge Records

Neem nu bijvoorbeeld de nieuwe van het Nederlandse Yuri Honing Acoustic Quartet. Yuri Honing is een internationaal gereputeerde saxofonist met een palmares van Het Zwin tot in de Hoge Venen. Hij speelde al samen met internationale grootheden als Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Paul Bley en Craig Taborn of was het omgekeerd?

Samen met Joost Lijbaart (drum), Gulli Gudmundsson (contrabas) en Wolfert Brederode (piano) wijdt hij zijn nieuwe album Bluebeard aan Blauwbaard, hoofdfiguur van het gelijknamige Franse sprookje van Charles Perrault uit de 17e eeuw. Hij doet dat in acht nummers die met fluwelen handschoenen en warme klanken de figuur van Blauwbaard uittekenen. En dat terwijl de man toch zes vrouwen vermoordde om tenslotte zelf een gewelddadige dood te sterven. Mooi, daar niet van, maar de link met de protagonist van het verhaal ontgaat ons toch wat, behalve misschien in het laatste nummer Do Not Go Gently Into That Good Night waarin Blauwbaard zijn einde vindt (?). Toch blijft ook in dit nummer de catharsis grotendeels uit en missen we wat closure.

Het zijn natuurlijk spijkers op laag water. De virtuositeit van de muzikanten druipt uit je oren terwijl naar dit album luistert. Dit is jazz op grootmoederswijze, klassiek en mals als de billen van een pasgeboren baby.

Net als zijn vorige album Goldbrun wordt ook Bluebeard gevolgd door een tentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle, een tentoonstelling met schilderijen, sculpturen en muziek in samenwerking met schilder Mariecke van der Linden.

Je kan het Yuri Honing Acoustic Quartet live aan het werk zien op:

20/03 – Bimhuis, Amsterdam
26/03 – Catharinakapel, Harderwijk
27/03 – CC het getouw, Mol – België
29/03 – De Stoep, Spijkenisse
04/04 – Stichting Ab-Art, Abcoude
05/04 -Cacaofabriek, Helmond
10/04 – Blue note sessions, Eindhoven
11/04 – Theater De Winsinghhof, Rhoden
17/04 – Junushof, Wageningen
18/04 – Stadsschouwburg, Haarlem
19/04 – Tivoli, Utrecht
24/04 – Cultuurfabriek, Roermond
08/05 – Paradox, Tilburg
09/05 – Lantaren Venster, Rotterdam
15/05 – Jazzsociëteit, Wassenaar
29/05 – Jazzfestival, Melbourne – Australië
31/05 – Jazzfestival, Sydney – Australië
03/06 – Erasmushuis, Jakarta – Indonesië
07/06 – De Steenakker, Haps
14/06 – Fundatie, Zwolle
29/11 – Hot House, Leiden

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More