Home ReviewsAlbum Reviews XTORT – Live in Eindhoven

XTORT – Live in Eindhoven

by Nel Mertens

Xtort stond in de Effenaar in de zomer van 2020 – dé leukste concertzaal in Eindhoven – en nam er 9 tracks op tijdens een Isolation Session. De industrial wave-act, een Nederlands/Duitse buur, die graag en regelmatig voet zet op Belgische podia, stuurt dat nieuwe werk ook onze richting uit.

© Adri van Daal

Seele, een nummer van op het eerste Xtort-album Isolation, klinkt galant dansbaar. Zelfs in de grootste vuiligheid van de industriële underground een rauw en duister hoogglansnummer.

De meeste tracks zijn afkomstig van op het tweede album van Xtort, Nothing Is Real. Zo horen we o.a. de vurige schreeuwen onder pompende beats in Fire, de spacey sfeer die niet verzwakt onder de diepe, secuur geplaatste beats in Die Stadt en de spoken words die door het rustige, maar zo dreigende Dangerous Impulses in duet gaan met de weerkerende voice sample.
De dromerige intro met hoopgevend klare synths en meeslepende drums van Dieses Leben, houdt sterk stand doorheen de hele track, maar verduisterd in een aangrijpende tristesse door verscheurende vocalen. Een prachtige track, die nog intenser klinkt dan de akoestische versie op Nothing Is Real.

Daarnaast ook nog het eerder als single verschenen Freundschaft, dat met een theatrale intro en rake beats meteen een sonische impact neerzet.
Boese Welt heeft onze aandacht het snelst vast met psychedelische bleeps en beeps en het razende tempo van de hartslag van de track. Onbeweeglijkheid is onmogelijk, want ook de gejaagdheid zit hoog in dit nummer.
Dreams Of Pleasure heeft een hoger wave-gehalte dan de andere tracks, maar is door de kenmerkend ruwe stem van X-tort als rode draad, toch helemaal geen buitenbeetje op dit album.

Daar komt nog het tribute-nummer voor Siglo XX bij als bonustrack, want hun Dreams Of Pleasure werd grondig herwerkt tot een stevige danstrack met Xtort-huisstempel voor de veertigste verjaardag van Siglo XX in 2019.

In rauwe, onversneden versies, krijgen we een mooie collectie uit het repertoire van Xtort in deze live-opnames. Wie Xtort al live bezig zag, weet dat ook een zuiver elektronisch project als dit best sterk kan overkomen op het podium!

Live in Eindhoven is digitaal en in beperkte oplage op cassette verschenen.

Facebook / Bandcamp / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More