Home ReviewsAlbum Reviews WIM MERTENS – Heroides (Usura Music Label)

WIM MERTENS – Heroides (Usura Music Label)

by Björn Comhaire

Wim Mertens draait ondertussen al meer dan 40 jaar mee in de Belgische muziekscene. Méér dan 40 jaar want hoewel 2020 eigenlijk een lustrumjaar moest worden, besliste een stel Chinese vleermuizen daar anders over.

Niet getreurd evenwel, Mertens zette door en recent resulteerde dat in een nieuw dubbelalbum Heroides. Een themaplaat met twee gezichten. We verklaren ons nader.

Heroides bevat tweemaal 12 nummers die gebaseerd zijn op gedichten van Ovidius. Ovidius stelde de gedichten op in de vorm van brieven van mythologische heldinnen (Sappho, Penelope, Hermione,…) aan hun heldhaftige maar vooral afwezige minnaars (Phaon, Ulysses, Orestes,…) vanwege oorlogen of omwille van andere redenen.

In het eerste deel (aka cd1) worden de nummers gebracht met solo piano en zang. Het tweede deel (cd2 dus) bevat dezelfde nummers maar deze keer in een instrumentale ensemble uitvoering. Het Wim Mertens Ensemble bestaat naast Mertens zelf uit Eric Robberecht (viool), Lieven Vandewalle (cello) en Brigitte Hertogs (harp, zijn er eigenlijk mannelijke harpisten?). Twee gezichten dus.

De nummers op cd1 hebben, ondanks de compleet andere aanpak, een zeker Sigur Ros gehalte. Mertens zingt ze allemaal in kopstem wat resulteert in een zekere hardheid en wat verlies aan nuance waardoor enige dosering bij het beluisteren aan de orde is. Ook de pianolijn klinkt hier en daar minder genuanceerd dan in de versies met ensemble. cd2 klinkt een stuk contemplatiever maar ook wat meer afgeborsteld. De twee houden elkaar evenwel mooi in evenwicht.

Omdat je maar een keer je 40-jarig jubileum kan vieren en omdat dat de eerste keer niet gelukt is, gaat Wim Mertens in 2022 en 2023 de boer op met zijn Inescapable Tour. Wil je erbij zijn dan ben je best aanwezig op volgende data en plaatsen:

08/04 – Bozar, Brussels
24/04 – Kubox, Kuurne
01/05 – De Bijloke, Gent
10/05 – PL Theaters, Heerlen (NL)
24/05 – TivoliVredenburg, Utrecht (NL)
10/06 – Kasteel van Horts, Holsbeek
14/10 – CC Mechelen, Mechelen
05/11 – De Grote Post, Oostende
26/01/23 – De Roma, Antwerpen

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More