Home ReviewsAlbum Reviews WILLEMS – s/t (Eigen Beheer)

WILLEMS – s/t (Eigen Beheer)

by Patrick Bruneel

Willems, dat is eigenlijk Antwerpenaar Bart Willems, voorman van Apparaat die onder de naam Ono Scream een paar jaar geleden een zeer degelijk coldwave / postpunk album maakte. In zijn eentje.

Dat in zijn eentje werken bevalt de van opleiding grafisch kunstenaar (vrije grafiek) wel. Dat zorgt er meteen voor dat hij, op Do It Yourself-basis, gepoogd heeft om zijn cd te laten opvallen. Gehuld in een linnen hoesje waarop de titels van de liedjes en zijn naam staan geprint, bevat dat hoesje niet alleen het schijfje maar ook 6 kartonnen kaartjes waarop niet alleen de teksten zijn terug te vinden. De illustraties die de teksten omringen zijn namelijk weergaven van schilderijen die Willems maakte als beeld bij de woorden.

Hij schreef en speelde de negen nummers grotendeels zelf in, al heeft hij een band met geroutineerde muzikanten rond zich verzameld om het album ook live te kunnen brengen. Pascal Deweze stond in voor het merendeel van de productie, dus dat zit ook al snor.

De teksten zijn in het Nederlands, wat voor ons ietwat buiten onze comfortzone valt. We kregen echter als eerste nummer Kleine Man te horen en dan wisten we dat we wel enige moeite wilden doen om dit schijfje een aantal keren te beluisteren.

Willems stelt zich behoorlijk kwetsbaar op in zijn teksten, ook omdat ze voortspruiten uit persoonlijke ervaringen die verre van altijd leuk zijn. Rooskleurig is het dan ook allemaal niet. Eerder een beetje melancholisch, soms morbide, kritisch op zichzelf en zijn omgeving. Hier en daar horen we een kwinkslag maar louterend is eigenlijk het begrip dat het beste past bij de liedjes van deze Antwerpse bard.

Het gros van de liedjes kunnen we wel smaken, ook omdat Willems voor muzikale diversiteit zorgt. Soms is zijn stem een beetje te clean en opgepoetst naar onze smaak, maar dat is eigenlijk maar een detail. Dit eigenzinnig schijfje verdient zeker wat aandacht van diegenen die de betere singer-song ietwat genegen zijn.

Een exemplaar bestellen kan met een eenvoudig mailtje naar Bartwillems5@hotmail.com

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More