Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS – IDIL Music Award 2024 (Unexplained Sounds Group)

VARIOUS – IDIL Music Award 2024 (Unexplained Sounds Group)

by Mario De Block

Een paar maand geleden meldden we kort de kans tot inzenden van elektronische en elektroakoestische muziek voor de jaarlijkse IDIL awards, gecureerd via het Italiaanse Unexplained Sounds Group, in samenwerking met Eighth Tower Magazine en Avant Music News. De nieuwste compilatie bewijst, met 26 releases, een brede internationale interesse, met niet enkel debutanten maar ook acts die al jaren aan de weg timmeren, als RapoonHenrik Meierkord en Mombi Yuleman.

Als acronym staat IDIL voor In Darkness Is Light, al glijdt poollicht over Richard Bégins krakende ‘Mouvements Cycloniques Des Régions Temperées’, winnaar van de competitie. Van hem verscheen net Lavrador bij Reverse Alignment, dat met trage ambient boeren en landschap in de streek rond het Canadese Labrador centraal stelt.

Zilver gaat naar Ignoto Militi, dat stevige ritmes in dark ambient perst, maar een beetje geplaagd wordt door een mindere mastering, met een te gecomprimeerde klank. Dat euvel komt wel nog voor, en is vast debet aan nog jonge producers zonder ruim budget, waarbij vooral Idft wel enige crowd funding had verdiend voor slagkrachtiger percussie in FlowThe Black Monolith illustreert het belang van een compact en toch ademend geluid in het orkestraal apocalyptische Creating The Door.

Industrial is een niche in het aanbod, met The Khronos Deathcult en een wel bijzonder vuig Sokushinbutsu Project als vaandeldragers. Tweederde van de compilatie wordt ingevuld met ambient in allerlei vormen. Uit dat brede aanbod plukken we Hans Castrups door levendige field recordings verrijkte PlexyphoresisChelidon Frame’s meditatieve Rise Of The Sandworm, het intentief elektroakoestische Insomnia van Virus 2020 en Philippe Neau’s letterlijk warm en koud blazende Daughter Of Nuu. Liefhebbers van Svarte Greiner zullen wel weg weten met Henrik Meierkords mörk, en voor wie ook maar enigszins bang is in het donker, raden we Synaptic Dream van de Hasseltse Oubys zelfs op een licht bewolkte dag liever voorzichtig af.

Unexplained Sounds: Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More