Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS – Anthology Of Electroacoustic Music From Finland (Unexplained Sounds)

VARIOUS – Anthology Of Electroacoustic Music From Finland (Unexplained Sounds)

by Patrick Bruneel

Van zodra labelbaas Raffaele Pezzella ons liet weten dat hij bezig was met het compileren van een cd die elektroakoestische muziek uit Finland zou bevatten, was ons nieuwsgierigheid gewekt. De Finnen hebben er namelijk een handje van weg om elk genre dat op hun weg komt, net iets anders in te kleuren. Er is steevast ergens een hoek af, en laat dat nu net zijn wat in onze muzikale belevingswereld een meerwaarde biedt.

Finland heeft een lange traditie als het om elektroakoestische muziek gaat. In de jaren 1950 waren er al heerschappen aan het experimenteren met tapemuziek. Nog eerder, in 1894, met eerste elektronische instrument de Sähkövalopiano, een soort piano.

Het werken met traditionele instrumenten gecombineerd met moderne inzichten in het genre, is in Finland nog steeds springlevend. Onder meer een gebogen lier, boventoonfluiten en diverse soorten harpen, waaronder een kantele, werden gebruikt op de nummers die op deze cd te horen zijn, in een perfect samenspel met hedendaagse technieken en elektronische instrumenten.

Geen van de negen deelnemers aan deze exercitie doet bij ons een belletje rinkelen (al rinkelen er tijdens de nummers meer dan genoeg). Hoogtepunten kiezen is al net zo moeilijk, omdat elk stuk verrast. Wel geven we grif toe dat de stukken met de boventoonse fluiten niet echt aan ons besteed zijn.

Het stuk dat het meeste indruk op ons maakt, is dat van Pekko Käppi, die met Transrational Folk Song n.9 dicht aanleunt bij industrial, en dat werkt heel bevreemdend. Aarniseppä krijgt twee nummers toebedeeld, net als Heikki Lindgren, die weliswaar met twee verschillende compagnons aan de slag gaat.

Het gros van de nummers zoekt de grenzen op van drones, ambient, spielerei, elektroakoestiek en soms gewoon enerverend en vervelend pielen. Gelukkig is dat laatste eerder beperkt en bevat de verzamelaar uiteindelijk voldoende variatie en aha-momentjes om boeiend te blijven.

Pekko Käppi WebsiteHulva BandcampHeikki Lindgren Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More