Home ReviewsAlbum Reviews VALERY VERMEULEN – Mikromedas AdS/CFT001 (Ash International)

VALERY VERMEULEN – Mikromedas AdS/CFT001 (Ash International)

by Patsker Omaer Beguin

Het zoeken van nieuwe geluidsbronnen en hun exploratie ervan is een echte uitdaging voor heel wat geluidskunstenaars. De oorsprong van deze nieuwe geluidsstructuren is zeer uiteenlopend. De Tsjech Petr Vàlek bijvoorbeeld, gebruikt niet alleen elektronische toestellen maar ook potten, pannen, kokende olie en huisgerei om ‘lawaai’ te maken. Een meer mysterieuzer geluidsbron is de ANS- synthesizer die ontworpen werd door de Russische ingenieur Evgeny Murzin van 1937 tot 1957. Met dit foto-elektronisch muziekinstrument is mogelijk om een zichtbaar beeld van een geluidsgolf te verkrijgen, maar ook om het tegenovergestelde doel te bereiken: het synthetiseren van een geluid uit het krassen op glasplaatjes. Onze landgenoot Valery Vermeulen zoekt zijn geluidsbronnen echter in de kosmos, een plek waar de eeuwige stilte heerst.

Gedreven door zijn nieuwsgierigheid  naar een dieperliggende structuur van onze realiteit gaat Vermeulen de uitdaging aan om op een originele manier muzikale grenzen te verleggen. Vermeulen gebruikte voor Mikromedas AdS/CFT001 de data van simulatiemodellen van zwarte gaten en gravitatiegolven van neutronensterren en witte dwergen. Deze exclusieve informatie werd onderworpen aan een ‘sonificatie’. Het resultaat is een elektronische geluidswolk die uit de onmetelijke ruimte tevoorschijn getoverd wordt. Deze buitenaardse wereld bevat een resem aan mysterieuze pulsen, zoemende drones en soundscapes waar glitch en noise door elkaar gaan rimpelen. Het heelal krijgt hierdoor een soort onverwachte ijle aanhoorbaarheid.

De bundels met dataresonanties bevatten een solide en gedetailleerde inhoud waarbij de gevarieerde en raadselachtige geluidssferen zorgen voor een geweldige science-fiction soundtrack. Het vervormde gebrabbel van de drones lijkt wel afkomstig van buitenaardse industrieën waar geheimzinnige activiteiten plaats hebben. Mikromedas AdS/CFT001 kristalliseert vanuit een originele geluidsbron tot een fascinerend en duister geluidspakket. Vermeulen zijn passie voor wiskunde (Vermeulen is PhD.) en muziek leidt hier tot een creatief proces waar wetenschap en kunst met elkaar verbonden worden. Een hoofdtelefoon is aangeraden om ten volle van dit bijzondere stukje geluidskunst te kunnen genieten.

https://ashinternational.bandcamp.com/album/mikromedas-ads-cft-001

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More