Home ReviewsAlbum Reviews TILBURG – Turning Time

TILBURG – Turning Time

by Ann Cnockaert

In de wereld van de muziek is er soms een nummer dat een kettingreactie in gang zet. Een stukje van een groter verhaal dat smeekt om ontdekking. Voor ons was dat nummer Turning Time van Tilburgs gelijknamige ep. Het was als een puzzelstukje dat de deur opende naar een uitgebreidere muzikale reis, die ons deed besluiten om de hele ep te verkennen.

Turning Time markeert de derde release van Tilburg, een collectief dat de essentie van jaren ’70 progressieve rock omarmt en verweeft met moderne dark elektronica-elementen. Geleid door de Nederlandse fusion-gitarist Timo Janse en toetsenist M. Hopkins van Whispers Of The Dragon, blijft Tilburg een muzikale brug bouwen tussen twee werelden.

De oorsprong van Tilburg gaat terug tot 2009, onder de naam Kinder Voss. Echter, tijdens de opnamesessies voor hun eerste album Tales of the Spanish Kings liep de band vast door tourneeconflicten vanwege hun internationale samenstelling. In 2021 werd het project nieuw leven ingeblazen door songschrijver M. Hopkins, met Timo Janse op gitaar en Hopkins aan de keyboards. In 2022 werd de band nieuw leven ingeblazen als Tilburg met de release van Tales of the Spanish Kings.

Recentelijk, in september 2023, bracht Tilburg de ep Behind Door One uit. Nu is er deel twee met de ep Turning Time, bestaande uit vier nummers: Lights of Zeus, Turning Time, The Whale en The Landing. De instrumentale reis neemt ons mee door verschillende landschappen, vaak doordrenkt met buitenaardse synths, opzwepende drums en momenten van ingetogenheid. Neem bijvoorbeeld The Landing waarin we worden meegevoerd van samples en klokgeluiden naar zachte pianoklanken die langzaam een sonische sfeer opbouwen om tenslotte zachtjes te landen. Een intrigerend werk dat je best als geheel ervaart.

Turning Time knipoogt naar de progressieve rock van weleer, maar voegt daar een eigentijdse flair aan toe door de grenzen van het genre te verkennen. Het vermengt de kenmerkende geluiden van die tijd met krachtige moderne gitaar en donkere elektronische invloeden. Het resultaat in een sonisch landschap dat zowel nostalgisch als hedendaags aanvoelt.

X Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More